Mezi suvenýry s vyobrazením oficiálního maskota olympiády, veverky Čiperky, najdou zájemci například flash disky, lázeňské oplatky, multifunkční šátky nebo plastové lahve. | foto: Krajský úřad Karlovarského kraje

Maskot dětské zimní olympiády bude na lázeňských oplatkách i lahvích

  • 0
Nejen svého maskota, ale také suvenýry bude mít nadcházející zimní olympiáda dětí a mládeže, kterou vůbec poprvé hostí Karlovarský kraj. Uskuteční se na řadě míst regionu, a to od 19. do 24. ledna. Kraj nyní uzavřel smlouvu se společností, která předměty vyrobí. Ty, které neprodá, si kraj odkoupí zpět.

„Předměty jsou v částce 480 tisíc korun. Nebudou ve velkém počtu, půjde například o 100 nebo 200 kusů s tím, že ponesou také logo Karlovarského kraje. Pokud by se neprodaly, může je kraj použít jako propagační materiál,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová

Maskotem olympijských her je veverka Čiperka a mezi suvenýry najdou zájemci například flash disky s jejím vyobrazením, lázeňské oplatky, plastové lahve, batohy, multifunkční šátky a další.

Podle krajského radního pro školství Jaroslava Bradáče k výrobě suvenýrů přistoupil kraj i na základě kritiky, která provázela minulé olympiády. „Týkala se toho, že soutěžící nějaké předměty dostali, ale jejich rodinní příslušníci a další návštěvníci si nemohli žádný suvenýr vzít nebo koupit, protože nebyl. Tak jsme si řekli, že to zkusíme,“ podotkl Jaroslav Bradáč.

Zájemci si suvenýry budou moci obstarat na několika místech. K dostání budou například v olympijském domě, ve který se změní karlovarský hotel Thermal, dále si je budu moci koupit během zahajovacího a zakončovacího ceremoniálu a v infocentru v Božím Daru.

Zimní olympiáda

dětí a mládeže

  • Uskuteční se na řadě míst Karlovarského kraje od 19. do 24. ledna.
  • Organizátoři očekávají příjezd 1980 sportovců a trenérů.
  • Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba.

O pořadatelství devátého ročníku zimní verze her se podělí města Karlovy Vary, Boží Dar, Cheb, Mariánské Lázně, Ostrov a Sokolov. Vedle tradičních zimních sportů, jako je lední hokej, alpské lyžování či biatlon, se zástupci z regionů utkají také v karate, šachu nebo umělecké soutěži v hraní na klávesové nástroje. 

Organizátoři očekávají příjezd 1980 sportovců a trenérů. Olympiáda je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje. Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba.