(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Na seismicky aktivním západě Čech mohou lidé sledovat zemětřesení online

  • 8
Zemětřesnou aktivitu v západních Čechách mapuje nová aplikace, díky které bude možné otřesy detailně sledovat. Součástí programu je dotazník zaměřený na projevy chvění a pocity lidí.

Lidé žijící v nejaktivnější české seismické oblasti se tak díky nové aplikaci pro chytré mobilní telefony mohou stát tak trochu výzkumníky - seismology.

Takřka v přímém přenosu mohou sledovat zemětřesné roje v západních Čechách. Obratem potom mohou informovat Geofyzikální ústav Akademie věd, který novou aplikaci vyvinul, jak se otřesy navenek projevily či jak je sami na sobě pocítili.

„Zpětná vazba je pro nás důležitá. Díky tomu můžeme sestavit detailní mapu, která ukáže, jak velké účinky v konkrétním místě zemětřesení mělo,“ uvedla seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu.

Podle jejích slov aplikace, která se jmenuje SeisLok, plně funguje. Je dostupná zdarma pro telefony s operačními systémy iOS a Android na Google Play a App Store.

Zatím ji však není možné vyzkoušet přímo při zemětřesení, otřesy totiž nyní . na nějaký čas v západních Čechách ustaly.

„Možnost vyzkoušet program jsme ještě neměli. V té oblasti je naprostý klid, neregistrujeme žádnou aktivitu,“ pokrčila rameny Doubravová.

Oblast je ale velmi aktivní. Naposledy se zde země třásla letos.Nejsilnější otřes přišel 21. května a měl magnitudo 3,8. O něco slabší chvění cítili lidé i koncem srpna.

Ničivého zemětřesení se na Chebsku nemusíme bát, uklidňuje seismolog

Vědci program nastavili tak, aby zobrazoval zemětřesení od magnituda 0. Aktuální informace vycházejí především z údajů sítě seismických stanic WEBNET, která v západočeské zemětřesné oblasti aktivitu země nepřetržitě monitoruje. Aplikace proto poskytne přesnější informace než zahraniční mobilní aplikace EarthQuake či Earthquake Alert!, které pracují s údaji stanic umístěných ve větší vzdálenosti od epicenter západočeských zemětřesení.

„Je to obdoba globální aplikace, která je přizpůsobená naší situaci. V globálním měřítku jsme zaznamenávali velké chyby v lokaci, v magnitudu, a navíc se tam objevovaly jen poměrně silné otřesy. Ty slabší, ač je tu lidé cítili, většinou v databázi chyběly. Protože globální aplikaci nejde naladit tak, aby sledovala jen naši oblast, řekli jsme si, že si uděláme vlastní,“ popsala Doubravová.

Fenomén západočeského zemětřesení zajímá řadu lidí. V průběhu posledního zemětřesného roje z letošního května například obrovsky vzrostly počty návštěvníků, kteří na webových stránkách Geofyzikálního ústavu hledali aktuální informace. Jev se také na čas stal hlavním tématem internetových diskuzí.

„Myslím, že každý, kdo v Novém Kostele vlastní chytrý telefon, už aplikaci staženou má. Já také. Byl bych ale nejraději, kdybych ji nemusel použít,“ řekl Oto Teuber, starosta obce Nový Kostel, která leží na místě, kde se země chvěje nejčastěji.

Starosta zatím neví, zda novinku nějakým způsobem využije pro informování obyvatel. „Všechno se ukáže v momentě, kdy ji vyzkoušíme,“ dodal.

Mobilní aplikace SeisLok poskytuje aktuální informace o zemětřeseních na území západních Čech. Umožňuje sledování polohy epicenter v mapě nebo v seznamu jednotlivých zemětřesení. Údaje je možné filtrovat podle stáří, času vzniku nebo magnituda.

Chebsko zasáhlo jedno z nejsilnějších zemětřesení za sto let

V případě, že otřesy překročí magnitudo 2 nebo když Geofyzikální ústav vydá důležitou zprávu vztahující se k západočeským zemětřesením, zobrazí se uživateli v telefonu upozornění.

Vědci navíc mohou lidem prostřednictvím aplikace posílat různé novinky nebo zprávu o zemětřesné aktivitě prolinkovat na stránky ústavu, kde lidé najdou o jevu detailnější informace.