Otevření nové zubní ordinace v Jáchymově. V regionu je ale stomatologů stále nedostatek.

Otevření nové zubní ordinace v Jáchymově. V regionu je ale stomatologů stále nedostatek. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Zubní pohotovost ve Varech bude fungovat jen o víkendech, chybí lékaři

  • 0
S prvním dubnem zůstanou ve všední dny Karlovy Vary bez zubní pohotovosti. Karlovarskému kraji se i přes nabídnuté výhodné finanční podmínky nepodařilo zajistit její fungování. Předseda Oblastní stomatologické komory Jaroslav Vaněk však věří, že tento problém bude pouze dočasný.

„Karlovarský kraj již učinil veškeré nutné, možné a potřebné kroky, aby zubní pohotovost ve všední den zachoval. Snažili jsme se vyjít vstříc zubařům a byli jsme připraveni přijmout jejich finanční požadavky i úpravu provozní doby,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Už v lednu schválila rada navýšení sazeb zubařům, kteří pohotovost zajišťují. Za hodinu služby kraj nabídl dva tisíce korun. „Bohužel zubaři naši nabídku neakceptují a odmítají sloužit pohotovostní službu v Karlových Varech,“ konstatoval hejtman.

Personál pohotovostí je extrémně přetížen

Podle předsedy Oblastní stomatologické komory Jaroslava Vaňka ovšem problém netkví pouze ve finančním ohodnocení lékařů. Naopak. „Když je řeč o penězích, neodpustím si konstatování, že z pohledu nás stomatologů de facto až v nynější době došlo k narovnání finančního ohodnocení ze strany kraje, za což jsme samozřejmě vděční,“ konstatoval Vaněk.

Zubařů na jihu Čech je stále málo, města jim marně nabízejí peníze i byty

Důvodů, proč nebude ve všední dny v Karlových Varech fungovat pohotovost, je podle něj víc. „Hlavním je extrémní přetíženost pohotovostí plynoucí z nedostatečné nabídky stomatologické péče v kraji. Personál na pohotovostech je pak kromě někdy až nelidské pracovní zátěže vystaven i rostoucí agresivitě ze strany pacientů. A to nemůže kompenzovat ani velmi slušná finanční nabídka ze strany kraje,“ vysvětlil předseda.

Problém by měl řešit stát a pojišťovny

Za urgentní stomatologickou péčí tak budou muset lidé v pracovních dnech dojíždět na pohotovost do jiných krajů. A to hejtman vnímá jako velký problém, s nímž se ovšem nechce smířit. Jednání s Oblastní stomatologickou komorou tak budou pokračovat.

„Kraj vyvíjí aktivity vysoko nad hranicí svých povinností. Problém s dostupností péče je ale systémový a měl by ho řešit primárně stát a zdravotní pojišťovny,“ řekl Jaroslav Vaněk. I přes vzniklé potíže ovšem zůstává optimistou. „Věřím, že se mi nakonec podaří sehnat několik lékařů i za hranicemi našeho kraje se kterými zajistíme pohotovostní službu,“ doplnil.

Zubní pohotovost není standardní péče

Předpokládá, že řešení se podaří najít v horizontu týdnů, maximálně několika měsíců. „Pak bude záležet zejména na stavu obecné dostupnosti zubní péče a pokud vše půjde správným směrem, přestane být časem pohotovostní služba zneužívána coby náhrada standardní stomatologické péče,“ dodal Vaněk.

Přemrštěné ceny u zubařů? Jsme na tom pořád lépe než okolní země, říká ekonom

Zubní pohotovost zůstane zachovaná o víkendech a o stáních svátcích ve všech třech bývalých okresních městech. Jak v Karlových Varech, tak v Sokolově a Chebu budou v tyto dny lékaři i nadále sloužit mezi 9. až 14. hodinou.