Nové vybavení, které je pro pacientky komfortnější a pohodlnější, začala...

Nové vybavení, které je pro pacientky komfortnější a pohodlnější, začala používat porodnice v Nemocnici Sokolov. Jedná se o tři nové CTG pásy a přišly zdravotnické zařízení na téměř jeden a půl milionu korun. | foto: Nemocnice Sokolov, MAFRA

Sokolovská nemocnice pořídila speciální pásy, které monitorují odezvy plodu

  • 1
Nové vybavení, které je pro pacientky komfortnější a pohodlnější, začala používat porodnice v Nemocnici Sokolov. Jedná se o tři nové CTG pásy, ty přišly zdravotnické zařízení na téměř jeden a půl milionu korun. Díky nim lékaři snadno poznaní, jak se miminku uvnitř matčina těla daří.

Zařízení, označované také jako kardiokotografie, slouží k přístrojovému monitorování srdeční činnosti plodu, jeho pohybů, děložních kontrakcí, srdeční frekvence těhotné ženy a reakcí miminka na kontrakce.

Metoda je v první řadě zcela bezpečná pro nenarozené dítě, protože veškerá měření probíhají bezkontaktně prostřednictvím pásu se snímači upevněným kolem pasu rodičky.

Rodičky nové pásy nijak neomezují

„Ženám zase nabízí vyšší komfort. Během měření nemusí zůstávat na lůžku a mohou se zcela volně pohybovat. Navíc senzory v pásu jsou nejen bezdrátové, ale také vodotěsné. Takže lze monitorovat odezvy plodu ve vaně nebo ve sprše, bez jakéhokoliv omezování rodičky,“ vysvětluje primář sokolovské porodnice Vladimír Velický.

„V současné době provádíme kardiokotografii během porodu v intervalech dvou až tří hodin a každé vyšetření trvá přibližně dvacet až třicet minut. Díky této metodě je možné včas diagnostikovat nitroděložní ohrožení plodu, například nedostatkem kyslíku,“ dodává primář Velický s tím, že moderní technika tak porodnickému týmu dává šanci včas podniknout vhodná opatření, která mohou účinně ochránit zdraví dítěte.

Kardiokotografie je diagnostickou metodou

Tři nové CTG pásy přišly sokolovskou nemocnici na téměř jeden a půl milionu korun. Nemocnice na ně z části využila prostředky z fondu REACT EU.

Kardiokotografie je jednou z nejvýznamnějších diagnostických metod v porodnictví a její počátky sahají až do 18. století, kdy probíhaly první pokusy o prokázání životních funkcí ještě nenarozeného dítěte. K posunu došlo ale až ve 20. století, kdy technický vývoj umožnil nepřetržitý monitoring nejprve srdeční frekvence a od 60. let, díky využití ultrazvuku, i pohybu plodu.