Zámek Kynžvart

Zámek Kynžvart | foto: Martin Stolař, MAFRA

Umělci i korunované hlavy mířili na Kynžvart. Jen Goethe tu byl dvakrát

  • 0
Návštěvníci zámku Kynžvart se mohou dozvědět spoustu zajímavých informací. Mimo jiné i to, které významné osobnosti tehdejší doby zamířily na návštěvu ke kancléři Metternichovi. Patřili mezi ně vědci, umělci i korunované hlavy.

Vedle ruského prince Michaila Pavloviče, císaře Ferdinanda I. Dobrotivého či řeckého krále Oty I. navštívil Kynžvart také uznávaný básník, vědec a politik Johann Wolfgang Goethe. A to hned dvakrát.

„Ladislav Fuks, autor první brožury o zámku Kynžvart z roku 1958, píše, že Goethe byl Metternichem přijat v hlavním sále tehdy ještě barokního zámku. Poprvé to bylo v roce 1818 a podruhé v roce 1822. Bohužel, svou návštěvu Goethe nestvrdil podpisem v návštěvní knize slavného kynžvartského Kabinetu kuriozit. Nejstarší návštěvní kniha totiž byla vedena až od roku 1828, tedy šest let po poslední návštěvě jednoho z nejznámějších německých básníků,“ uvedl Štefan Brštiak ze Správy zámku Kynžvart.

Podotkl, že při následné klasicistní přestavbě zůstal hlavní sál zámku na svém místě a díky tomu mohou i dnes návštěvníci procházet místností, v současnosti zdobenou souborem soch ze vzácného carrarského mramoru, kde tehdy básník pobýval.

Johann Wolfgang Goethe se narodil ve Frankfurtu nad Mohanem do zámožné rodiny. Hodně cestoval, při návštěvě Itálie, zvláště Říma a tehdy samostatné Sicílie, se seznámil s antikou, kterou pokládal za vrchol kultury.

Také antické Řecko považoval za nedostižný vzor. Ve vyšším věku velmi často navštěvoval Čechy, především západočeská lázeňská města Teplice a Karlovy Vary.

Později si oblíbil Mariánské Lázně, kde se v roce 1821 seznámil se svou láskou Ulrikou von Levetzow. Zemřel v 82 letech ve Výmaru, kde byl také pohřben.