Cvičení záložáků ve střelbě na pěchotní střelnici Plešivec ve Vojenském újezdu...

Cvičení záložáků ve střelbě na pěchotní střelnici Plešivec ve Vojenském újezdu Hradiště v rámci vojenského cvičení Hradba 2018. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Armáda vsadí při shánění nových záložáků hlavně na sociální sítě

  • 0
Sto lidí chybí k naplnění tabulkového stavu pěší roty aktivních vojenských záloh Krajského vojenského velitelství Karlovarského kraje. Letos na podzim by armáda měla spustit velkou náborovou kampaň. Na propagaci myšlenky aktivních záloh se chce zaměřit především na sociálních sítích.

„Sociální sítě jsou místem, kde se mezi mladými lidmi odehrává velká část komunikace,“ vysvětlila záměr armády generálka Lenka Šmerdová.

Při získávání nových rekrutů však vojáci vsadí i na osvědčené způsoby, tedy na osobní setkání.

„Už loni jsme prezentovali práci armádních záloh na sokolovském Dni horníků. Počítáme s tím, že letos tam budeme opět,“ potvrdila jediná česká generálka.

Pěší rota aktivních záloh při krajském vojenském velitelství má mít podle tabulek 160 lidí. V současné době jich ale na velitelství evidují pouze 60. Podle ředitele krajského velitelství Jaroslava Kořínka si ovšem region v rámci celorepublikových statistik vede dobře.

„Co do procentuální naplněnosti stavu v poměru k počtu obyvatel je Karlovarský kraj druhý nejlepší v republice,“ dokumentoval Kořínek.

To ostatně potvrzuje i starší pracovnice karlovarského rekrutačního pracoviště Pavla Adamovská. Při náboru nových adeptů pro práci v aktivních zálohách se ale setkává i s problémy. Tím největším je, že asi polovina těch, kteří projeví zájem, se už nikdy neobjeví.

„V našich dotaznících většina zájemců uvádí, že se o možnosti pracovat buď pro profesionální armádu, nebo v řadách aktivních záloh dozvěděli z našich webových stránek,“ naznačila Adamovská. Polovina prvních setkání tváří v tvář však bývá podle jejích zkušeností i setkáním posledním.

„Zájemce se snažíme oslovovat, jak se dá. Spolupracujeme například s úřadem práce, aktivně se účastníme i jím organizovaných burz práce,“ doplnila Adamovská.

Vojenskou třídu se zatím nedaří naplnit

Jedním z úkolů náborářů je také plnit lavice vojenských škol. U třídy strojařů při ISŠTE Sokolov, kterou chce armáda jako pobočku střední vojenské školy v Moravské Třebové otevřít od nadcházejícího školního roku, se to však nedaří. „Vše, co začíná, je většinou obtížné,“ zhodnotila aktuální situaci Lenka Šmerdová.

Nevzdává se ovšem naděje, že se nakonec podaří třídu otevřít. Bude ovšem záležet na výsledcích druhého kola přijímacích zkoušek. Do něj se přihlásilo celkem 14 dětí.

„Minimální počet pro otevření třídy je 15 žáků,“ upřesnila generálka Šmerdová s tím, že v prvním kole přijímaček uspěli tři studenti. Ze druhého by jich tak muselo postoupit minimálně 12 (podobněji v článku Vojenská škola neotevře ani na druhý pokus, žáci pohořeli u přijímaček).

Jeden velký důvod k radosti po své poslední návštěvě regionu ovšem Lenka Šmerdová měla. Ve výcvikovém prostoru Hradiště, kde až do konce května cvičí členové pěšího praporu krajských vojenských záloh, totiž převzala symbolický šek na 13 333 korun. Touto částkou přispěli pracovnici krajského vojenského velitelství i členové aktivních záloh do Vojenského fondu solidarity, v němž generálka Šmerdová působí jako předsedkyně výboru.

„Fond pomáhá všem vojákům i členům aktivních záloh v činné službě v těžkých životních situacích,“ konstatovala Lenka Šmerdová.

Na kontě fondu je podle jejích slov aktuálně zhruba devět milionů korun. Ředitel krajského vojenského velitelství Jaroslav Kořínek přislíbil, že příspěvek z Karlových Varů rozhodně nebude poslední.

Záložáci loni cvičili na Doupově

11. dubna 2018