Modernizovaná technická učebna v ostrovské ZŠ Májová (3. ZŠ).

Modernizovaná technická učebna v ostrovské ZŠ Májová (3. ZŠ). | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Moderní školní dílny, kuchyně i bazén. Ostrovští školáci se učí v novém

  • 0
Výuka technických oborů bude na školách v Ostrově na Karlovarsku probíhat od tohoto školního roku v moderně vybavených učebnách. Jejich rekonstrukce vyšla na 33, 3 milionu korun, většina peněz se ale městu vrátí z dotace Evropské unie.

„Město uhradí pět milionů, zbylé peníze dorazí na účet města do konce tohoto roku,“ uvedl místostarosta Ostrova Marek Poledníček

V rámci kompletní rekonstrukce zastaralých učeben muselo město zajistit na všech třech školách, kterých se dotační titul týkal, zároveň také bezbariérový přístup.

Jiří Sypták pracuje na Základní škole Májová už třináctý rok jako školník, zároveň vyučuje i pracovní činnosti neboli dílny.

„Ještě do loňska jsme se žáky museli pracovat s vybavením ze 70. let, nyní budou mít děti k dispozici nejen multifunkční stoly, ale i zbrusu nové aku nářadí včetně hoblíků, brusek nebo frézek, takže se na dílnách setkají prakticky s veškerým nářadím, které se běžně používá,“ upřesňuje Sypták.

Snad nejoblíbenější jsou pak ptačí budky, které si tu děti ze dřeva dokážou během pár hodin výuky vyrobit. „Samozřejmě si je pak také odnesou domů, dají si je za okno nebo pověsí na strom na zahradě,“ dodává školník.

Novinkou je keramická pec

Více než pět set dětí se letos vrací do lavic v Základní škole Myslbekova a na žáky vyšších ročníků tu už nové dílny a také prostory na výuku vaření v nově vybudované přístavbě čekají. Současně byl vně školy instalován i výtah s napojením na jednotlivá podlaží, škola je tak již kompletně bezbariérová. 

„Technická učebna má zároveň nově i keramickou pec. S hlínou se většina dětí ještě nepotkala, takže se tu naučí s ní zacházet, využívat ji budou i v rámci aktivit ve družině po odpoledních,“ představuje novou učebnu technických a řemeslných oborů ředitel školy Martin Fous s tím, že učebna pro předmět příprava pokrmů je zároveň vybavena jako ostatní učebny interaktivní tabulí.

„Předpokládáme, že tu bude probíhat i normální výuka, když se třídy budou dělit, například při výuce jazyků,“ dodal.

Do začátku nového školního roku se stihla i rekonstrukce ochozu kolem školního bazénu na Základní škole Masarykova. 

„Původně jsme počítali jen s výměnou dlažby, ale vzhledem k tomu, jak nekvalitně byla v roce 1995 provedena rekonstrukce, došlo i na opravu podlah kolem celého bazénu a rovnou se opravily i dívčí a chlapecké šatny. K něčemu tak loňské uzavření škol nakonec přece jen bylo,“ konstatuje referent odboru městských investic a správy ostrovského úřadu Martin Klucho. 

Konečné náklady na opravu bazénu, který bude sloužit všem ostrovským školám a dvakrát týdně znovu i veřejnosti, se vyšplhaly na téměř tři miliony korun.