Eva Andrejsková z občanského sdružení Res vitae.

Eva Andrejsková z občanského sdružení Res vitae. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zadlužení lidé v Karlových Varech hledají pomoc i v rodinné poradně

  • 0
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy funguje v Blahoslavově ulici v Karlových Varech už od sedmdesátých let. A neustále má plno. Zadlužení lidé si ji ale často pletou s občanskou poradnou.

"Někdy máme obsazeno na dva měsíce dopředu. Snažíme se ale pomoci i těm, kteří přijdou bez objednávky. Nikoho jsme nikdy nevyhodili. Každý den tu je k dispozici i psycholog," řekla Eva Andrejsková z občanského sdružení Res vitae, které poradnu provozuje.

Důležité kontakty

Rodinná poradna v Karlových Varech má číslo 353 226 296.

Právní poradna Jany Fizikové v Romském integračním centru, Tovární 223, Chodov. Objednat se je možné na telefonu 725 706 519, 725 706 520 a dále 774 656 612

V rámci manželské a rodinné poradny je možné přijít na konzultaci s problémem osobním, párovým, rodinným nebo s případy sociálního násilí. Lidé si ale zařízení často pletou s občanskou a právní poradnou.

Až dosud bylo možné využít služeb bezplatné právní poradny Romského občanského sdružení. To už ale sociální služby neposkytuje, protože mu krajský úřad zrušil registraci. Částečně jej nahradila poradna pro rodinu.

Mezi občanskou poradnou a poradnou pro rodinu je ale velký rozdíl. Res vitae nemůže poskytovat například právní pomoc zadluženým lidem.

Karlovarský právník Josef Havlíček radil dlouhá léta v bezplatné právní poradně Romského občanského sdružení těm, kteří se dostali do finančních problémů. A práce má nad hlavu i teď. "Místo v kanceláři se snažím bezplatně pomáhat lidem v nouzi po kavárnách," řekl.

Odborné sociální poradenství a problematiku oddlužení poskytovala v Romském občanském sdružení také Jana Fiziková, která nyní funguje v Chodově.

Krajský úřad do budoucna chce, aby odborné sociální poradenství zajišťoval jen jeden poskytovatel, a to v Karlových Varech, protože dojíždění do dvou měst je pro lidi náročné. Možná se to podaří zajistit už od ledna příštího roku.