Záchranáři ošetřují lidi s kolapsy na sokolovské střední škole. (25. června 2021) | foto: Policie ČR

Žáci policejní školy v Sokolově začali omdlévat, dvacet ošetřila záchranka

  • 335
Záchranná služba Karlovarského kraje zasahovala na Střední policejní škole v Komenského ulici v Sokolově. Ošetřovala studenty s kolapsovými stavy. Vyhlásila mimořádnou událost.

„Aktivovali jsme hromadné postižení osob. Jedná se o kolapsové stavy,“ informovala mluvčí karlovarské záchranné služby Petra Bakurová. 

„Na místě je sedm velkých sanitních vozů, dvě malá vozidla s lékařem a jeden vůz krizové připravenosti. Aktuálně ošetřujeme dvacet osob, stále jen lehké stavy. Příčinu zatím nevíme. Na místě je policie i hasiči,“ doplnila ráno bez dalších podrobností Bakurová.

„Do tří zdravotnických zařízení v Karlovarském kraji jsme rozvezli 17 studentů. Všichni byli klasifikováni jako lehce zranění. Vezli jsme je do nemocnic Cheb, Sokolov a Karlovy Vary,“ informoval Miloš Kukačka z krajské záchranné služby.

„Přijali jsme šest osob, tři zůstávají hospitalizované. Nikdo z nich není v ohrožení života,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Penta Hospitals, pod kterou patří sokolovská nemocnice.

Podle informací České televize se spekuluje o otravě chemickou látkou.

Podle mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéty Singerové záchranáři převezli do nemocnice v Karlových Varech sedm studentů. „Ani jeden z nich nebyl ve stavu vyžadujícím hospitalizaci na lůžku. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o otravu nebo intoxikaci,“ řekla ČTK Singerová, podle které byli žáci z nemocnice již propuštěni.

To potvrzuje i policie. „Provedeným měřením a důkladnou prohlídkou školy můžeme vyloučit, že by se jednalo o únik plynu či jiné škodlivé látky. Dále čekáme na výsledky lékařských vyšetření,“ uvedla odpoledne policejní mluvčí Eva Valtová.

„Žáci školy měli náhlé zdravotní potíže, začali omdlévat. Stalo se to venku před budovou a byly povolány všechny složky záchranného systému. V současné době dochází k přesunu do zdravotnického zařízení,“ řekl ČTK Josef Kulák, velitel zásahu hasičů.

„Dnes jsme tu měli slavnostní ukončení školního roku s předáním vysvědčení ve venkovních prostorách tak, jak to děláme pravidelně se žáky jednou týdně. A během toho slavnostního ukončení nám bohužel omdlelo a postupně ztratilo vědomí asi dvacet dětí. Okamžitě jsme jim poskytli první pomoc, informovali jsme záchrannou službu a následně celý IZS, protože ta situace byla závažnější, než jsme původně mysleli. Je to velmi smutná a nepříjemná událost, mě se to osobně dotýká,“ uvedl ředitel školy Zdeněk Jedlička.

Když žáci nastoupili na dvoře školy a ředitel měl projev, tak zkolabovala první žačka. Vzápětí zkolabovaly další dvě.

„Myslel jsem, že je to z nervozity, protože všichni měli kravatu, na kterou nejspíš nejsou zvyklí. Pak najednou začali omdlévat a hroutit se další, už i kluci. V tu chvíli ředitel přerušil ceremoniál a všichni začali běhat kolem studentů,“ popsal dramatické chvíle Imrich Busák z Františkových Lázní, který na slavnostní zakončení školního roku přivezl dceru a její dva spolužáky.

Příčina zůstává záhadou

Podle informací MF DNES budou nyní hasiči ve škole odebírat nejrůznější vzorky včetně vody a prohlížet odpadkové koše. Stále totiž není jasné, co se stalo.

Podle starostky Sokolova Renaty Oulehlové hasiči zatím nenaměřili žádné stopy úniku plynu. Příčinu nyní zjišťují.

Situaci u policejní školy monitoruje i vedení Sokolova. „Jsme na místě všichni,“ uvedla starostka, která vyzdvihla práci složek Integrovaného záchranného systému. Jak by mohlo za krizové situace pomoct město, zatím neví.

„Nikdo nevznesl žádné požadavky. Jsme ale připraveni pomoct s čímkoliv,“ uvedla sokolovská starostka.

„O studenty je postaráno, nikdo není v ohrožení života. Všichni se snaží zjistit příčinu incidentu. Nikdo z dospělých nebyl indisponován,“ řekla Oulehlová.

Případ vyšetřuje policie. „Velmi intenzivně zjišťujeme příčinu kolapsu žáků. V současně době nemůžeme poskytnout žádné bližší informace,“ řekla krajská policejní mluvčí Eva Valtová.

,