Stavba Karlovarského kraje: Grandhotel Ambassador - Národní dům Karlovy Vary

Stavba Karlovarského kraje: Grandhotel Ambassador - Národní dům Karlovy Vary | foto: Vertical Images

O titul nejlepší stavby usilují rodinné domy, hotely, rozhledna i čistička

  • 1
Patnáctý souboj v řadě o nejlepší stavbu a projekt roku začal v Karlovarském kraji. Přihlášeno je pětadvacet staveb, sedm projektů a šest zachráněných památek.

Taková je letošní bilance tradiční soutěže o Stavby Karlovarského kraje, která je jednou z akcí zdejších Dnů stavitelství a architektury. Anketu opět pořádá Regionální stavební sdružení Karlovy Vary. Lidé už mohou své favority vybírat na webových stránkách soutěže.

Podle manažerky sdružení Anny Vláškové je letošní směsice velmi pestrá. „Z nových staveb se nám přihlásily například hotely, bytové domy, výstavby průmyslových areálů. Pro zajímavost se hlásí také rozhledna Cibulka u Oloví a vstup do dolu Jeroným,“ vyjmenovala.

Ze sedmi projektů jde například o rekonstrukci mariánskolázeňského hotelu Rozkvět, kde připadá v úvahu stavba jeho repliky, v krajském městě usiluje o přízeň porotců studie zástavby v lokalitě Krokova, dostavba nemocnice či projekt lávky přes Ohři. 

Kromě hlasujících na internetu, kteří mají čas do 5. června, ocení v ten samý den díla na slavnostním večeru i odborná porota. Své ceny chystají rovněž hejtman Martin Havel a primátor Petr Kulhánek.

„Hlasování po internetu vypadá tak, že člověk vybere svou oblíbenou stavbu, vyplní přihlašovací údaje a přijde mu email, který musí potvrdit. Je to kvůli tomu, aby každý hlasoval pouze pro jednu stavbu a zabránili jsme tak manipulacím, s nimiž každý rok bojujeme,“ řekl Petr Lněnička, jenž se na soutěži podílí.

Člen Regionálního stavebního sdružení Rudolf Borýsek otevřeně mluví o tom, že stavebnictví má za sebou šest let krize, během které přišlo v celé republice o práci 60 tisíc lidí.

Stavebnictví je oborem, který má budoucnost „Proto bychom rádi tímto patnáctým ročníkem ukázali, že se snažíme pozitivně reprezentovat obor, který asi není až tak ‚sexy‘. Nicméně bychom rádi lidem sdělili, že je zajímavý a má budoucnost,“ řekl.

Součástí Dnů stavitelství v kraji je kromě tradiční ankety také mezinárodní konference o městském inženýrství, soutěž středních průmyslových škol z několika krajů a vyhlášení osobnosti stavitelství kraje.

„Jsem velice rád, že kromě Karlových Varů se do soutěže zapojila také ostatní velká města kraje. Je vidět, co se povedlo a čím vším se můžeme pochlubit,“ konstatoval. Počet přihlášených děl je podle Anny Vláškové zhruba stejný, jako v předchozích letech.

„Myslím, že staveb bude víc, neboť řada zástupců firem, s nimiž jsem v kontaktu, říkala, že je dokončí letos v červenci a srpnu, čili do letošního ročníku už se přihlásit nemohou,“ podotkla manažerka.

Podle podmínek soutěže smí investoři nebo zástupci firem přihlašovat jen ty stavby, které do provozu uvedli od 1. ledna 2014 do konce roku. V případě projektů je lhůta pětiletá.

Loni v soutěži zabodovala opravená rozhledna na Klínovci, jež je částečnou replikou, a která získala první místo od odborné poroty. Druhé patřilo domu Stallburg v Kyselce, třetí karlovarskému infocentru.

Nejlepšími projekty byly Národní dům, Městské lázně Cheb a oprava pavilonu B sokolovské nemocnice.

V internetovém hlasování lidé nejvíce ocenili jak Národní dům, tak restauraci Smíchovský pavilon.

S návrhy rodinných domů soutěží i studenti

Přiblížit studentům úkoly z praxe a povzbudit jejich přirozenou soutěživost. I to je cílem jedné z doprovodných akcí Dnů stavitelství a architektury, jejímž pořadatelem je rovněž Regionální stavební sdružení Karlovy Vary. Jedná se přitom už o 19. ročník. Koná se 4. a 5. června. 

„Soutěž je určená studentům průmyslových škol, kteří navštěvují třetí ročníky. Letos se nám přihlásily třídy například z Kadaně, Děčína či Plzně,“ vyjmenovala manažerka sdružení Anna Vlášková.

Porota hodnotí čtyřikrát. První část se týká ročníkového projektu třídy nazvaného rodinný dům, druhou částí je aplikace získaných vědomostí při řešení praktických zadání, ve třetí studenti obhajují technické řešení zadání a poslední prověřuje jejich technické znalosti. „Dá se říct, že je to soutěž velmi náročná,“ podotkla manažerka. 

Loni zvítězila Střední škola stavební a technická Ústí nad Labem. Kromě prestižní a náročné soutěže mají organizátoři Dnů stavitelství a architektury ještě jednu milou povinnost, a to vyhlásit osobnost stavitelství Karlovarského kraje.

„V Karlovarském kraji jsou každoročně udělována ocenění největším osobnostem našeho regionu v oblasti kultury, sportu, záchrany života a řada dalších. Stále opomíjeno je stavitelství,“ uvedla Anna Vlášková. Stejně, jako si uznání ocení tito lidé, si jej zaslouží i lidé v oblasti stavebnictví. Pocty se jim dostane 5.6. v karlovarském divadle. 

Přihlášené stavby

Rezidence Svahová, Karlovy Vary
Bytový dům II, Pražská, Karlovy Vary
Novostavba RD, Hájek
Rodinný dům, Stará Role
Rekonstrukce zámku, Ostrov
Muzeum Mattoni, Kyselka
Hotel Rübezahl, Mariánské Lázně
Rozhledna Cibulka, Oloví
Grandhotel Ambassador -  Národní dům, K. Vary
Dům služeb, Karlovy Vary
Restaurace Le Marché, Karlovy Vary
ZUŠ F. Chopina, Mariánské Lázně
ZŠ Mozartova, Karlovy Vary
Sportovní centrum, Chodov
Sál Toscana, Karlovy Vary
Plášť domu Vodakva, Karlovy Vary
Budova BSS, Sokolov
Výrobny Klášter, Nový Dvůr
Lubricon, výrobní hala, Chodov
Podnikatelský inkubátor  Kanov
Vstup do dolu Jeroným, Čistá
ČOV Cheb
Dopravní hřiště Skalka, Cheb
Úprava silnice Nejdek - Pernink
Oprava mostu, Sokolov