Františkovy Lázně

Františkovy Lázně | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zábava i poučení. Františkovy Lázně otevřou novou stezku pro malé i velké

  • 0
Zabavit se, užít si pobyt na čerstvém vzduchu a navíc poodhalit střípky z františkolázeňské minulosti. To vše nabídne nová Františkova stezka, kterou chystá Městské muzeum ve Františkových Lázních. Fiktivním průvodcem vybranou trasou bude klíčová postava františkolázeňských dějin Bernhard Vincent Adler.

Poprvé se stezka návštěvníkům otevře v rámci slavnostního zahájení lázeňské sezony v neděli 21. května.

„Stezka bude mít šestnáct zastavení a primárně bude pro starší děti. Vydat se po ní ale může kdokoli. Příjemné odpoledne by tu mohly strávit třeba celé rodiny i s mladšími dětmi, kterým rodiče nebo starší sourozenci s řešením úloh pomohou,“ řekl ředitel muzea Aleš Česal.

Cílem nového muzejního projektu je seznámit zájemce s historií lázeňského města. Na jednotlivých zastaveních jsou proto připraveny nejrůznější jednoduché úkoly, které je možné zaznamenat do pracovního sešitku, jehož součástí jsou vybrané epizody z dějin lázeňského města.

Atraktivní procházka na půldruhé hodiny

„Nejedná se o kontinuální historii. Jsou to jen její střípky, které se snažíme předložit přitažlivou formou. V brožurce jsou zvýrazněny nejzajímavější momenty z našich dějin, její součástí je i mapa, podle níž návštěvníci půjdou a jsou v ní zaznamenány jednotlivé úkoly. Knížečka je bohatě ilustrovaná, aby byla pro děti přitažlivá,“ uvedl ředitel Česal.

Podle něj by procházka františkolázeňskou historií mohla trvat přibližně půldruhé hodiny. Záleží na tom, jak dlouho se lidé při řešení úloh zdrží.

„Příjemná rodinná procházka po městě s sebou nese i další aspekt. V době mobilních telefonů a tabletů jsme se vydali trochu jinou cestou. Chceme přivést děti zpět ke čtení, ukázat jim, že čas mohou strávit i bez moderní techniky, jen s brožurkou v ruce,“ uvedl Česal.

Od pravěku až po vstup lázní do UNESCO

Stezka začíná ve františkolázeňském infocentru, kde bude možné brožuru vyzvednout. Poslední, šestnácté zastavení pak návštěvníky přivede do městského muzea. Tady si řešitelé úloh budou moci vyzvednout malou odměnu a zároveň dohledat doplňující informace k jednotlivým zastavením na stezce nebo k tomu, co je na cestě zaujalo.

Brožura začíná od pravěku, kdy byl region krajinou sopek. Pokračuje přes založení Františkových Lázní. Na dalším zastavení se lidé dozvědí něco o první světové válce, připomenou si meziválečnou éru, kterou lze považovat za takový zlatý věk města, ale i nástup nacismu, kdy je jedna z dějinných epizod věnovaná františkolázeňské synagoze.

„Zmíníme poválečné období stagnace a skončíme okamžikem, kdy lázně vstupují do UNESCO,“ popsal ředitel některé z historických momentů na stezce. Brožurky se už tisknou a vše se chystá na neděli 21. května, kdy se stezka slavnostně otevře. „V plánu je, že bychom si Františkovu stezku společně prošli. Projekt jsme mohli uskutečnit díky finanční podpoře ministerstva kultury,“ dodal Aleš Česal.