Nový hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. (14. prosince 2020)

Nový hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. (14. prosince 2020) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Hejtman se snaží brzdit epidemii. Necestujte zbytečně, vyzval obyvatele kraje

  • 8
Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek vyzývá všechny obyvatele kraje, aby zbytečně necestovali. Reaguje tak na kritickou situaci v nemocnicích a zdravotnických zařízeních v regionu.

„Na základě dnešního apelu ministerstva zdravotnictví, který vychází z kritické situace v lůžkové péči o pacienty s covid-19 a z epidemiologických dat v našem regionu, se obracím s prosbou na všechny občany Karlovarského kraje, aby na co nejnižší možnou míru omezili pohyb v rámci jednotlivých měst a obcí a před každou ze svých cest zvážili její nezbytnou nutnost,“ vyzval hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Převoz pacientů z chebské a sokolovské nemocnice

Podle jeho slov dospěla situace v kraji do okamžiku, kdy kapacity nemocnic a zdravotnických zařízení už nestačí a každá další zátěž může tento stav jen zhoršit.

„Chápeme, že je třeba se dopravit do práce, k lékaři, případně obstarat základní nákup. Všechny ostatní cesty a setkání ale, prosíme, omezte na minimum,“ uvedl.

Epidemiologové tuto výzvu, která jde nad rámec současných mimořádných vládních opatření, vítají. „Jakékoliv omezení pohybu znamená snížení počtu kontaktů a tím zamezení šíření nákazy,“ uvedla k hejtmanově apelu Michaela Zajíčková, epidemioložka a mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

Situace v Karlovarském kraji je kritická. Po chebské nemocnici, která se ocitla na hraně svých kapacit, volá o pomoc i sokolovská. 

Hromadný převoz covid pozitivních pacientů do ostatních nemocnic v zemi, který začal minulý pátek, pomohl jen krátce. Zdravotnická zařízení v kraji se rychle plní dalšími nemocnými.

Převozy pacientů s koronavirem nadále pokračují. Podle hejtmana se pacienti převážejí do zařízení v Karlovarském kraji i do nemocnic v jiných krajích, a to pozemní cestou i letecky. „V pondělí šlo o téměř deset osob, na dnešek dala naše koordinátorka intenzivní péče požadavek na pět transferů,“ řekl Kulhánek.

Slíbená posila pro Cheb by měla dorazit do týdne

Ministerstvo zdravotnictví by mohlo do týdne najít slíbenou lékařskou posilu pro chebskou nemocnici. Uvedl to uvolněný krajský zastupitel pro zdravotnictví Josef März (VOK).

Tři lékaře pro interní oddělení slíbil nemocnici, která má kritický nedostatek personálu, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden spolu s posílením převozů pacientů s covid-19 do jiných českých nemocnic.

März informoval, že podle informací náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého by měla být posila dořešena během tohoto týdne. „Jedna varianta je využít nemocnice přímo řízené státem a z nich vzít případnou rezervu a druhá varianta je přes armádu, to je už na zvážení centrálního řídicího týmu,“ uvedl dnes März.

5. února 2021

, ,