František Skála – Nimbus v Interaktivní galerii Becherova vila.

František Skála – Nimbus v Interaktivní galerii Becherova vila. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Festival zanechal ve Varech výstavy. Na jedné vítá návštěvníky rakev

  • 0
Ač se letošní filmový festival s Karlovými Vary už rozloučil, jsou věci, které po něm zůstávají. Kromě nepořádku, filmových zážitků a spánkového deficitu zanechal v lázeňském městě výstavy, které patří k tomu nejlepšímu, co je možné v Karlových Varech během roku vidět.

První z výstav je Nimbus Františka Skály, tedy svatozář, kterou oslnil druhé patro Becherovy vily. Posloužil mu k tomu průhledný laminát, který není součástí pouze jeho objektů, ale také fotografií.

"František Skála si vyloženě pohrál se světlem. Liboval si, že tak krásně prosvětlený a komorní prostor dlouho hledal. Celou výstavu koncipoval tak, aby vše vypadalo čistě," řekla kurátorka výstavy Ivana Klsáková.

O čistotě Skálových instalací přesvědčí návštěvníky hned v úvodu výstavy laminátová rakev, precizně zavěšená v prostoru. Kdo se nelekne a vejde, toho čekají další objekty, třeba cestovní kufr a v něm proti všem zvyklostem letadlo. Výtvarník jej složil z korálků, které jsou typické hlavně pro vánoční ozdoby.

"Společně s manželkou vyrobil soustavu zrcadel. Když se správně natočí, promítne se letadlo na stěně," popsala kurátorka. Lidem doporučuje navštívit výstavu za slunečného dne, kdy se mnohonásobí její efekt.

Sám autor takové štěstí neměl, neboť se vernisáž konala za typického festivalového počasí - zataženo, místy déšť. František Skála jej zná velice dobře, protože během filmového svátku v Karlových Varech nevystavuje poprvé.

„Postfestivalové“ výstavy

František Skála - Nimbus
Interaktivní galerie Becherova Vila, výstava trvá do 8. září.

Cabani - 18 let práce pro MFF KV
Sensorium /Contemporary art, film, music Galerie umění Karlovy Vary, výstava trvá do 25. srpna.

Design by Šípek
Muzeum Karlovy Vary, Nová louka, výstava trvá do 1. září.

V roce 1997 měl v galerii umění samostatnou výstavu Figury a Tropy, před osmi lety byl "součástí" výstavy Tros Sketos Serios, neboť hrál v populární festivalové znělce. V galerii umění se pak znovu objevil před třemi roky s projektem Saigon Team, tedy bizarními autíčky odsouzenými k destrukci.

K mezinárodnímu filmovému festivalu tradičně patří bratři Cabanové, kteří v galerii umění vystavují výsledky osmnácti let své práce. Kromě několika rekvizit ze scénických show festivalu, jejichž jsou autory, usadili návštěvníky na židle a na výstavě jim dopřáli čas, řádně si jejich obrazotvornost prohlédnout na velkých monitorech.

Kdo by ani po Cabanech neměl dost, ve vedlejší místnosti galerie na něj čeká výstavní projekt Sensorium, na kterém se podílelo třináct autorů. Jejich instalace, videoprojekce a fotografie návštěvníkům aktivují všechny smysly. Včetně chuti.

Ti, kteří mají raději praktičtější věci, zase mohou zavítat do karlovarského muzea na Nové louce. K vidění jsou tam skleněné objekty a nábytek z dílny výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka.