Letecký pohled na město Sokolov.

Letecký pohled na město Sokolov. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Výstavba domů v sokolovském Jižním lomu zahladí také následky těžby

  • 0
Změnu sokolovského územního plánu si vyžádá projekt výstavby rodinných domů v lokalitě Jižní lom. Úprava by se měla dotknout pěti hektarů pozemků v této lokalitě.

Vedení města chce změnu předložit na dalším jednání sokolovským zastupitelům. Jedním z důvodů, proč radnice chce využít lokalitu pro výstavbu rodinných domů, je fakt, že na ni lze získat dotaci od státu. 

„Šlo by totiž o zahlazování následků těžby,“ vysvětlil místostarosta města Karel Jakobec. Proto se podle jeho slov tento projekt stává prioritou současného vedení města Sokolov. Kolik domů by takto mohlo nově v Sokolově vzniknout, ještě není jasné.

Pokud tento návrh přes zastupitele projde, bude to ovšem znamenat změnu v územním plánu města. Nové lokality pro individuální výstavbu jsou totiž zapovězené. 

„Proto bude nutné některé ze stávajících míst z aktuálního územního plánu odstranit,“ vysvětlil Karel Jakobec.

Věří však, že zastupitelé iniciativu podpoří. Město už v minulosti začalo lokalitu pro výstavbu rodinných domů připravovat. Od Lesů České republiky Sokolov na Jižním lomu odkoupil část zalesněného pozemku. Za ten město zaplatilo 9,8 milionu korun.