V karlovarském muzeu Nová louka probíhá až do 29. dubna výstava starých

V karlovarském muzeu Nová louka probíhá až do 29. dubna výstava starých registračních pokladem Platím!!! | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Výstava v karlovarském muzeu ukazuje pokladny z přelomu 19. a 20. století

  • 0
Karlovarské muzeum Nová louka nabízí od začátku března až do 29. dubna neobyčejnou výstavu Platím!!! Návštěvníkům nabídne návrat kouzla dávno minulých cinkajících registračních pokladen. Podívejte se i vy.

"Vzhled, dokonce až výtvarné provedení těchto ve skutečnosti obyčejných užitkových předmětů v podobě rostlinné nebo ornamentální výzdoby, vycházející z renesance, baroka, empíru nebo v té době aktuální secese, hovoří o tom, jak se žilo na přelomu 19. a 20. století i v samotném obchodě," říká historik Jan Nedvěd, kurátor výstavy.

V muzeu Nová louka lze vidět osmnáct pokladen z let 1900 - 1948. Obohacením pozoruhodné expozice je i možnost podívat se na originál dobového reklamně naučného filmu o potřebě vlastnit pokladnu.

Film si nechala vyrobit firma National, svého času největší výrobce registračních pokladen na světě. Právě z dílny této společnosti pochází nejvíce vystavených pokladen.

Doplňují je i ukázky jiných, v minulosti známých výrobců, jako například německého zbrojařského koncernu Krupp z Essenu, společného podniku National-Krupp, pokladny firmy Fiat-RJV, anglická Invicta z Kentu, německá Anker, severská pokladna Adler, americký unikát St. Louis nebo pokladna Aristo. 

"Nejznámějšími pokladnami jsou ty vyráběné v letech 1908 až 1920 firmou National. Starší byla dřevěná schránka se zásuvkou, otvorem na vhazování peněz a papírovou páskou, na kterou musel obchodník pracně zapisovat každou platbu a výdaj," popisuje kurátor výstavy.

Teprve roku 1879 vynalezl majitel restaurace v americkém Daytonu ve státě Ohio James J. Ritty princip registrační pokladny.

"Inspirovala ho strojovna parníku, kterým se plavil z Evropy. Tato pokladna zaznamenávala operace na dvě pásky, sčítávala a vydávala o nich potvrzení s datem," přibližuje Nedvěd.

Roku 1884 založil rovněž v Daytonu John H. Patterson firmu National Cash Register Company, která svými pokladnami zaplavila celý svět. Na přelomu 19. a 20. století vyrábělo v USA pokladny na dvě stovky výrobců, jejichž velkou část pohltila firma National.
 
"Jako první mimoamerická výrobna National byla založena roku 1896 dceřinná společnost v Berlíně. Roku 1906 byl poprvé nainstalován do pokladen elektromotor. V letech 1908 až 1916 se vyrobilo víc než milion pokladen. Na území prvorepublikového Československa se nacházelo jediné zastoupení firmy National v Praze na Národní třídě," končí krátký exkurz do historie Nedvěd.