Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Značkou Regionální potravina se může pyšnit povidloň i chmelonáda

  14:43
Bochovský povidloň, Děpoltovický bio kefír, sýr Zlaťák, Chmelonáda z Kynšperského pivovaru či hruškovo - karamelový džem. I to jsou letošní nejzdařilejší potraviny Karlovarského kraje. Jejich výrobci už dostali ocenění.
Jitka Hlavsová se svými Loketskými perníčky.

Jitka Hlavsová se svými Loketskými perníčky. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Značkou Regionální potravina 2016 se od úterka může pyšnit devět místních výrobců, kteří zabodovali v sedmém ročníku tradiční soutěže. V letošním roce se jich o nejchutnější a nejkvalitnější produkty utkalo 21 a celkem přihlásili 81 potravin.

Ačkoli řada z nich už se v předchozích letech ankety zúčastnila, koordinátora soutěže Zdenka Perlingera potěšilo, že se našli čtyři noví.

„Tradičně největší boj je u řezníků a sýrařů. Letos se nám podařilo zaplnit všechny kategorie, a to i ty, které u nás v kraji trochu pokulhávají,“ řekl Zdeněk Perlinger.

Vzhledem k charakteru regionu měli totiž vždy organizátoři trochu potíž najít soutěžící v kategorii ovoce a zelenina. Několik let byla dokonce zcela prázdná, letos ji ale zaplnily například vítězné džemy či mrkvové chipsy ze Žlutic.

„Ve srovnání s ostatními kraji si stojíme dobře, protože ani ty větší všechny kategorie nenaplňují. Myslím ale, že počet výrobců už v následujících letech nebude příliš stoupat, protože málokdo má tu odvahu něco vyrábět,“ řekl Zdeněk Perlinger.

Kuráž ale našla například Jitka Šimůnková, která značku Regionální potravina 2016 získala za bylinný čaj nazvaný Krásenská rozhledna. Balení směsi má právě tvar známé stavby a jde o první bylinný výrobek Jitky Šimůnkové, který si ocenění odnesl. Ačkoli je její rodina spíše „zahrádkářská“, bylinkám se prý také věnuje.

„Soutěže už jsme se ale zúčastnili, nyní to bylo potřetí. Byliny jsme vybírali tak, aby byly vhodné i pro děti a těhotné, do toho jsme přidali i trochu ovoce,“ prozradila.

U poroty letos zabodovala také loketská keramička Jitka Hlavsová, která společně se svým manželem Jaroslavem ve městě obnovuje tradici pečení perníčků. „Sahá do roku 1828 a svého času je vozily zaoceánské parníky do Spojených států,“ řekl Jaroslav Hlavsa. Jeho žena vyrábí tradiční pochoutku z ořechů, mandlí a bezlepkové mouky.

V kraji vznikne mapa žádaná místních výrobců

Značka Regionální potravina je zárukou místního původu a organizátoři soutěže se dohodli s krajem, že vytvoří mapu místních výrobců, o kterou je mezi lidmi velký zájem. Kromě toho pořadatelé plánují 15 ochutnávek regionálních potravin, aby na kvalitní produkty upozornili.

„Kamkoli přijedu a přivezu regionální produkty, slyším, že u nás máme dobré věci,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Oceněné výrobky získaly právo zdarma užívat značku Regionální potravina na obalu, a to po dobu čtyř let. Aby splňovaly podmínky soutěže, musejí být podle Zdeňka Perlingera určené k přímé konzumaci, nesmí se tedy jednat o polotovary. „Sortiment to sice ochuzuje, ale tak jsme se domluvili,“ uvedl.

V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.

  • Nejčtenější

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Bečovské serpentiny jsou neprůjezdné, stavbaři je budou narovnávat

25. března 2024  15:34

Osmnáct týdnů bude trvat další objížďka na silnici I. třídy číslo 20 mezi Karlovými Vary a Plzní....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Patera koučem, Moravec asistentem. Duo z Nagana přebírá Karlovy Vary

26. března 2024  18:36

Trenérem extraligových hokejistů Karlových Varů se stal Pavel Patera. Nahradil Václava Eismanna,...

Karlovarský kraj přichází dlouhodobě o obyvatele, nový projekt tomu má zamezit

26. března 2024  9:40

Na 40 tisíc lidí, tedy jedno větší okresní město, odešlo od 90. let z Karlovarského kraje do jiných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dávno zapomenuté recepty egerlandské i chebské kuchyně oživují v Lipné

23. března 2024  9:15

Celou řadu jarních pokrmů inspirovaných kuchyní starého Chebu nabízí od března svým hostům...

Házenkářky Kynžvartu prohrály o gól dohrávku s vedoucími Michalovci

28. března 2024  20:56

Házenkářky Kynžvartu prohrály o jediný gól domácí dohrávku interligy s vedoucím týmem a jistým...

Za vyhrožování střelbou hrozí opilému násilníkovi z Chebu až osm let vězení

28. března 2024  20:42

Policisté z Chebu obvinili 41letého muže z vydírání, výtržnictví a násilí proti úřední osobě za to,...

Příhraniční města žádají větší pozornost státu, pakt ohrožených se rozšiřuje

28. března 2024  16:25

Ekonomická stagnace, špatná infrastruktura, sociální problémy a s tím související nárůst...

Obec Pomezná před mnoha roky zmizela, nadšenci se ji teď snaží vzkřísit

28. března 2024  13:40

Kdysi to byla kvetoucí vesnice. Jen kousek od státní hranice s Německem stály velké statky, malá...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...