Jonáš, Lucie, Vlastimil, Gabriela a Lukáš. Studenti karlovarské obchodní...

Jonáš, Lucie, Vlastimil, Gabriela a Lukáš. Studenti karlovarské obchodní akademie, kteří se vrátili z výměnného pobytu v americkém Carlsbadu. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Američané byli ve Varech paf z točené zmrzliny, Češi z kalifornské školy

  • 1
Žít si svůj americký sen, i když jen na deset srpnových dní. To se poštěstilo hned šestici studentů z Obchodní akademie v Karlových Varech. Ti vyrazili na výměnný pobyt do kalifornského Carlsbadu, který je partnerským městem Karlových Varů.

A na oplátku ukázali v červenci šesti Američanům, jaké je to žít v České republice. I přes partnerství obou měst však o nejvýznamnějších českých lázních Američané mnoho nevěděli.

„Když jsme se představili někomu z radnice, věděl přesně. Horší to bylo s lidmi v různých zábavních centrech. Ti si dokonce ještě myslí, že žijeme v Československu,“ řekl se smíchem student Jonáš.

Toho společně s jeho spolužáky překvapil především denní program obyčejné americké rodiny. „Po společné snídani vyrazil manžel do práce a jeho žena se celý den starala o domácnost. I když moc nevím o co přesně, protože u nich se nevařilo, ale chodilo se na večeře do fast foodu,“ kroutí hlavou Jonáš společně se svými spolužáky.

Američané psali esej, proč právě oni by měli k nám přijet

Výměnný pobyt do Spojených států amerických se na škole uskutečnil po sedmi letech. „Vzpomněla jsem si na to a docela mi bylo líto, že už se to nekoná. Zkusila jsem proto napsat do školy v Carlsbadu. Tam se nápad chytil a mohli jsme jít do toho,“ vysvětlila učitelka Sylva Houdková s tím, že se studenti nevybírali pomocí testů.

„Právě naopak. S ohledem na cenu a další okolnosti do toho nakonec chtělo jít jen šest studentů. Diametrálně odlišné to měli Američané. Ti museli psát esej, proč právě oni by se měli podívat k nám,“ dodala Houdková.

A právě tamní škola překvapila studenty z karlovarské akademie nejvíce. „Jejich střední škola byla takové malé městečko. Sportovní areál měl hřiště hned na několik odvětví, a dokonce měli i svou vlastní školní televizi. Ta každý den přinášela zprávy. A to jejich velké studio,“ zavzpomínala studentka Lucie.

Podobně, i když z jiných důvodů, koukala šestice Američanů při své návštěvě v Karlových Varech. „Přiletěli zrovna v období festivalu, takže to ve městě žilo. Abych řekl pravdu, byli úplně paf z točené zmrzliny a naší historie,“ podotkl student Vlastimil.

Úspěch akce je pro karlovarskou školu velkým impulzem. „Doufám, že se v příštím roce podaří navázat na tuto akci a vytvořit z ní tradici,“ doufá učitelka Houdková.