Karlovarská Vřídelní kolonáda.

Karlovarská Vřídelní kolonáda. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Město maří referendum o obnově Vřídelní kolonády, tvrdí jeho organizátoři

  • 2
Další soudní spor může provázet vyhlášené referendum o nahrazení Vřídelní kolonády litinovou replikou. Přípravnému výboru se nelíbí, jak magistrát organizuje hlasování v některých okrscích. Referendum se má uskutečnit v polovině ledna společně s prezidentskou volbou.

V padesáti volebních okrscích tak budou za šest týdnů hlasovat obyvatelé krajského města nejen o tom, kdo má být prezidentem, ale také o tom, zda chtějí nahradit současnou Vřídelní kolonádu litinovou replikou Fellnera a Helmera. V některých z okrsků ale budou muset za referendem do jiné budovy, vchodu či patra.

To se nelíbí přípravnému výboru referenda. Lidé jsou podle jeho členů zvyklí na jednu volební místnost, a k referendu by tak nemuseli vůbec přijít. Proto zvažují právní kroky. Magistrát ale upozorňuje, že z organizačních důvodů nemůže hlasování vymyslet jinak.

„Ke společným místnostem pro volby a referendum se již v roce 2014 vyjadřoval Nejvyšší správní soud, který jednoznačně doporučil obě volby v jedné místnosti. Mohly by pak být menší komise, vše by bylo jednodušší a levnější,“ řekl člen přípravného výboru Ota Řezanka. Podle něj by měl být rozhodující komfort pro voliče.

Městem navržený způsob vnímá nejen jako maření referenda, ale i prezidentských voleb.

„Spoustu lidí to odradí jít vůbec k volbám, když zjistí, že by museli hledat jinou místnost. Ve městě je mnoho starých lidí, bude pro ně problém dostat se do prvního patra, natož hledat podle šipek jinou budovu a místnost. Volby nejsou žádný půlmaraton,“ podotkl.

Mluvčí magistrátu Jan Kopál ale vysvětlil, že z pohledu radnice je neslučitelné sčítání výsledků voleb a referenda v jedné místnosti.

Rovněž uvedl, že vedení města považuje za nesprávné nějak přenášet hlasovací nebo volební urny a hlasovací či volební materiály z jedné místnosti do druhé kvůli jejich otevření a sčítání.

„Proto se snažíme zajistit pro referendum i pro volby samostatné místnosti. To obvykle není problém v našich objektech, například školách a podobně, ale může to být problém tam, kde obvykle využíváme volební místnosti v objektu jiného majitele,“ řekl. Někde se tak podle radnice může stát, že volební místnosti budou v jiném podlaží nebo se do nich voliči dostanou jiným vchodem.

„Snažíme se ze všech sil zajistit místnosti co nejblíže sobě. Rozhodně nejde o nějaké maření referenda, ale musíme vyhovět i požadavkům prezidentských voleb,“ sdělil Jan Kopál. Zároveň upozornil, že zákon neříká, ve kterém konkrétním objektu má být volební či hlasovací místnost. Má to být v obvodu stálého volebního okrsku a podle mluvčího v některých příliš prostor na výběr není.

„Podstatné je pouze to, že komise můžou být při volbě v jedné místnosti. Zda pak bude jedna komise sčítat ve stejné místnosti a druhá bude sčítat v jiné - tak jak si zákon vykládá město, to již nehraje roli,“ oponoval Ota Řezanka.

Primátor: Nesmíme pochybit

Se zástupci přípravného výboru minulý týden jednal i primátor Petr Kulhánek. Vysvětloval jim organizační důvody a potíže, které by mohly v případě některých volebních místností nastat.

„Musíme postupovat striktně v souladu se zákonem, protože volba prezidenta je nějakým státním úkonem dokonce s mezinárodním dozorem. Nemůžeme si dovolit jakékoli pochybení, aby potom někdo volbu prezidenta z jakéhokoli důvodu napadl,“ řekl.

Magistrát podle něj dělá pro referendum maximum, ale musí se držet legislativy. Primátor také uvedl, že se město snaží vyjít přípravnému výboru vstříc a chce, aby se vše stihlo společně s prezidentskou volbou.

Ota Řezanka ale tvrdí, že žádný z požadavků přípravného výboru město nevyslyšelo. „Požadujeme také, aby rozeslali všem občanům do schránek informaci o referendu a hlasovací lístek, aby lidé věděli, co je čeká. I to město odmítá,“ uvedl.

Karlovarským referendem se soud zabýval už minulý týden. Zastupitelé ho totiž začátkem listopadu odmítli i přesto, že pro něj petiční výbor nasbíral dostatek hlasů. Po zhrubadvouhodinovém jednání soud referendum vyhlásil. Pro Karlovy Vary to znamená, že se uskutečnit musí.