Vlevo pohled na železobetonový objekt současné Vřídelní kolonády z roku 1975,...

Vlevo pohled na železobetonový objekt současné Vřídelní kolonády z roku 1975, vpravo vizualizace repliky původní litinové kolonády architektů Fellnera a Helmera. Z obrázku vpravo je patrné, jak by lokalita na břehu řeky Teplá pod kostelem sv. Máří Magdalény vypadala po dokončení stavby repliky. | foto: koláž: iDNES.cz / vizualizace: Miloš Löffler

Zastánci obnovy Vřídelní kolonády sbírají podpisy pro další referendum

  • 11
Se sběrem podpisů kvůli dalšímu referendu začali členové iniciativy za nahrazení stávající karlovarské Vřídelní kolonády litinovou replikou. Tentokrát ale zjednodušili otázku. Obyvatel se budou ptát jen na to, jestli stojí o repliku z dílny architektů Fellnera a Helmera namísto nynější železobetonové stavby.

Původní znění otázky ještě řešilo ukončení opravy havarijního stavu nynější kolonády.

„Dostatečný počet podpisů bychom rádi sesbírali do dalších velkých voleb - buď parlamentních nebo prezidentských, u komunálních ani krajských není dostatečná účast,“ řekl člen petičního výboru Ota Řezanka.

První a zároveň také poslední karlovarské referendum o osudu Vřídelní kolonády se konalo loni na podzim společně s prvním kolem prezidentských voleb. Neprošlo jen těsně (podrobně v článku O replice Vřídelní kolonády rozhodovalo málo voličů, referendum neplatí).

Jeho výsledek poté napadly dvě žaloby, které stále ještě řeší soud. Ten sice už jednou neplatnost referenda potvrdil, přípravný výbor a advokát Ronald Němec se proti rozhodnutí ale odvolali (psali jsme o tom v článku Referendum o Vřídelní kolonádě platí, rozhodl krajský soud).

Zástupci iniciativy podle Oty Řezanky také zvažují vytvoření politické strany. Jejím hlavním tématem by bylo obnovení prosperity města založené na ochraně a také obnově kulturního a historického dědictví.

„Karlovy Vary totiž skutečně vnímáme jako součást světového kulturního a historického dědictví, a nikoli jen proto, abychom dostali nálepku UNESCO,“ zdůvodnil.

Iniciativa chce přitom nejen obnovu Vřídelní kolonády, ale také náměstí před Tržnicí, historické podoby Chebského mostu a obecně celé historické části města.

„V historickém jádru je mnoho nevhodných prvků, které znehodnocují architektonickou podobu a turistickou atraktivitu města. Musíme opět nastartovat zájem turistů o Karlovy Vary,“ prohlásil Ota Řezanka.

Pochopení pro tyto myšlenky ale iniciativa nenašla u části obyvatel Karlovarska. Ti v reakci na jejich snahu před prvním referendem založili skupinu na sociální síti, kde si z obnov historických staveb dělají legraci. Žádají demolici Mlýnské kolonády a její nahrazení kolonádou Nového pramene.

12. ledna 2018