Protiletadlové družstvo RBS-70 v palebném postavení

Protiletadlové družstvo RBS-70 v palebném postavení | foto: kpt. Jana Samcová

Vojáci se připravují na misi v Litvě, trénují pro případ nehody i zranění

  • 15
Vojenský prostor na Doupově v minulých dnech opět ožil armádním cvičením. Tentokrát se čeští vojáci na Karlovarsku připravovali na nasazení v Litvě.

V Litvě má být v červenci nasazeno 132 českých vojáků, většinou z 25. protiletadlového pluku z jihočeských Strakonic. V pobaltské zemi budou působit v rámci Alianční předsunuté přítomnosti.

Výcvik na Doupově se skládal z řešení nejrůznějších incidentů, které by mohly nastat. Od dopravní nehody, zranění některého z vojáků až třeba po poškozenou techniku.

Střelby z ručních zbraní

Ještě před cvičením na Doupově muselo české uskupení absolvovat v dubnu certifikaci v jihočeských Boleticích. Ta probíhá podle náročné alianční metodiky.

„Bylo to odborně-taktické cvičení zaměřené na sladění celého úkolového uskupení, včetně velení a štábu, které zabezpečují běžnou činnost na základně, ale i bojovou činnost samotné jednotky. Cvičení mělo za úkol simulovat běžný život a možné problémy, které mohou jednotku potkat v rámci nasazení na litevské základně Rukla i mimo ni,“ uvedl podplukovník Jaroslav Sekanina, jenž cvičení řídil.

„Hlavní cvičící skupinou byl štáb úkolového uskupení, který řešil vzniklé incidenty. Cvičila ovšem i palebná jednotka, jež procvičovala plánování a součinnost s německým tankovým praporem, jehož součástí budou čeští vojáci v Litvě. Zdokonalovala se i ve své hlavní náplni práce – vedení boje se vzdušným protivníkem, kterého simulovaly bojové letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z 21. základny taktického letectva,“ doplnil podplukovník Sekanina. 

Z Boletic se pak celá jednotka přesunula na Doupov k dalšímu cvičení. Tady vojáci museli absolvovat simulované situace, které je mohou potkat, i tradiční střelby nebo hod granátem.

Pořád ve střehu

„Nejtěžší je asi to, že nevíte, kdy se něco stane. Ve střehu tak musíte být takřka 24 hodin denně,“ svěřil se jeden z řidičů po incidentu srážky s civilním vozidlem, při kterém hodnotitelé vojákům názorně předvedli, jaká úskalí je mohou v Litvě potkat.

Vojenské cvičiště Doupov

Vojenské cvičiště Doupov

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Po skončení cvičení je tak celá jednotka připravena k nasazení v zahraničí. Pro vojáky to ale neznamená klid a odpočinek. Do plánovaného červencového odjezdu do Litvy musejí mimo jiné absolvovat a dokončit nejrůznější odborné kurzy či lékařské prohlídky včetně očkování. 

Zároveň začíná AČR s přípravou další jednotky, která do Litvy zamíří v lednu příštího roku. Jádro obou uskupení tvoří vojáci protiletadlového pluku ze Strakonic. Jejich úkolem je chránit vzdušný prostor před napadením. Bez nich by pozemní jednotky nemohly prakticky existovat.

17. června 2020