Úsek řeky Ohře mezi Tršnicí (časté nástupní místo vodáků) a Nebanicemi byl v posledních dnech velmi obtížně sjízdný. Dnes už vodákům nebrání popadané stromy.

Úsek řeky Ohře mezi Tršnicí (časté nástupní místo vodáků) a Nebanicemi byl v posledních dnech velmi obtížně sjízdný. Dnes už vodákům nebrání popadané stromy. | foto: HZS Karlovarského kraje

Po bouřkách mohou dál padat stromy, Povodí Ohře nabádá vodáky k opatrnosti

  • 0
Vodáci se pomalu vracejí na Ohři v úseku mezi Chebem a Nebanicemi. Správcům toku z Povodí Ohře se podařilo odstranit z koryta popadané stromy, které plavbu v posledních dnech komplikovaly. Ale upozorňují na to, že nebezpečí zatím stále úplně nepominulo.

„Byli jsme se tam projet na kanoi s kamarádem. Úsek mezi Tršnicí a Nebanicemi je už normálně průjezdný. Je tam sice jedno místo, na které si musejí lidi dát malinko pozor, ale s tím se teď nedá nic dělat,“ popsal situaci na Ohři Jaroslav Barták, majitel půjčovny lodí Maskáč. Ta doposud přes kritický úsek řeky převážela lodě klientů po silnici. „Teď už ne, není důvod,“ řekl Barták.

Obdobně se k provozu na Ohři staví i Bohumil Pražák a jeho Dronte. Tato půjčovna doposud umožňovala splouvat Ohři až z Kynšperka. Vodáci se tak nebezpečnému úseku vyhnuli zcela. „Teď už je pouštím i tam,“ řekl Pražák.

I přes to, že se podařilo z koryta dostat prakticky všechny popadané stromy, které blokovaly řeku, nabádají odborníci z Povodí Ohře vodáky ke zvýšené opatrnosti.

„Po bouřkách je pravděpodobný vznik dalších překážek ve vodních tocích. Stromy mohou padnout kdykoliv a bez varování. Víme minimálně o dvou, ale jsou v nedostupných místech,“ potvrdil Martin Cidlinský, vedoucí odboru technicko-provozní činnosti Povodí Ohře.

Jeho zaměstnanci řeku stále monitorují a snaží se minimalizovat rizika. „Je velmi důležité být obezřetný i při přibližování se k jezům a jejich vodáckým propustím. Důrazně upozorňujeme na významné riziko splouvání vodních toků a apelujeme na vaši zodpovědnost. Je zbytečné riskovat ztrátu života a zdraví,“ varoval Cidlinský.

K opatrnosti nabádá vodáky i Radovan Pták. O tom, co řeka dokáže, když v ní teče trochu víc vody, se přesvědčil na vlastní kůži 10. července. Tehdy totiž společně s Janem Machem pomáhal se záchranou čtyř vodáků, kteří svou loď zvrhli na nebezpečném jezu Černý mlýn. „Všem vodákům doporučuji, aby měli vesty,“ vzkazuje do komunity vodních turistů Pták.

Důležité podle něj je i nepřeceňovat své síly. „A hlavně nikdy nesjíždět nebezpečné jezy. Je to zbytečný hazard. Obrovský respekt před podobnými místy mají i profíci, amatéři by ho tak měli mít dvojnásob. Voda je nebezpečný živel,“ uvedl zachránce.

„Voda dokáže zabíjet i při minimálních průtocích. Pokud se podcení,“ doplnil Ptákova slova Martin Cidlinský. Vodáci – turisté by si tak podle něj měli za každé situace uvědomit své možnosti a těm přizpůsobit chování na řece. 

Ohře by měla být v nadcházejících dnech zase klidnější. „Na přítocích klesá průtok, takže už jsme mohli snížit odtok z Jesenice, na řadu přijde Skalka,“ vysvětlil Martin Cidlinský.

Průtok v samotné Ohři bude také postupně klesat. Už dnes je podle informací od správce řeky situace daleko klidnější, než byla před týdnem.