Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Chovatel vsadil na pastevecké psy, mají ochránit ovce před vlky

  14:20
Návrat vlků do Krušnohoří těší ochránce přírody, problémy však způsobuje chovatelům. Jen za minulý rok přišla farma v Abertamech o čtyřicet ovcí. Proto se chovatelé rozhodli pořídit čtyři pastevecké feny.

Sedmdesát kilogramů vážící Rita zatím klidně odpočívá ve svém kotci uprostřed tisícového stáda ovcí. Jakmile to počasí dovolí, bude ona stát v první linii proti vlkům, společně se svými parťačkami Alisou, Bagýrou a Lobo.

Čtyři feny plemene mastin spí pod jednou střechou se svými chráněnkami na Horském statku v Abertamech. „Tohle plemeno je na ovce zvyklé, už od narození mezi nimi psi žijí. Ovce berou jako svou smečku, proto jsou tak dobří obranáři,“ vysvětlil jednatel farmy Petr Zacharda.

Zatímco ochranáři přírody v minulých letech slavili návrat vlků do Krušných hor, Zacharda měl jiné starosti. „V loňském roce nám vlci několikrát napadli naše stáda ovcí a zadávili téměř čtyřicet kusů,“ vzpomínal.

Právě proto začal hledat vhodné pastevecké psy, kteří by mu pomohli ohlídat stádo. Jedním ze čtyř hlídačů je osmiměsíční Rita. „Je to štěně, ale už nyní váží okolo 70 kilogramů, do budoucna počítáme, že bude mít ještě o třicet kilo více,“ představuje Ritu Zacharda a ta ukazuje svůj temperament a sílu. „Je těžké ji udržet,“ názorně ukazuje.

Rita se z radosti z přineseného masa postaví na zadní. „Je skoro stejně vysoká jako menší člověk,“ směje se jednatel společnosti s tím, že denně tento pes zkonzumuje kilogram granulí. Právě mohutnost psa je to, co vlka zažene. Poznávacím znamením mastinů je volná kůže pod krkem. „Ta je chrání před útokem šelem,“ poznamenal Zacharda.

Podle něj bude nutné psí smečku rozšířit. „U každého stáda by to chtělo mít minimálně tři hlídače. Stád máme šest, takže do budoucna bychom chtěli počet ochranářů ještě navýšit. Na podzim bych rád dovezl další čtyři štěňata. V budoucnu bychom je mohli sami rozmnožovat,“ nastínil plány.

Vsadit jen na mastiny ale na Horském statku nechtějí. Již brzy začnou s instalací elektrického síťového ohradníku dovezeného z Německa. „Je vysoký 140 centimetrů, to by mělo být dostačující. Abych byl upřímný, očekáváme ztráty i v letošním roce, vychovat ze štěňat ochranáře bude trvat dva až tři roky. Jejich pravá chvíle přijde v dalších letech,“ dodal Zacharda.

Počet mrtvých ovcí překvapil

Protože vlci zabíjejí zvířata výhradně kvůli obživě, vysoký počet mrtvých ovcí v minulém roce odborníky překvapil. „Vysvětlujeme si to tím, že dospělí vlci učili své mladé útočit, alespoň takové máme zkušenosti,“ uvedl zoolog Vít Tejrovský.

Kromě ztráty zvířat bylo pro Horský statek v Abertamech ranou i zjištění, že možná náhrada škody, kterou zaručuje stát, se řídí zastaralou vyhláškou. „Odškodnění řeší vyhláška, která je podle mého dosti zastaralá. Hovoří pouze o jateční ceně za zvíře, nikoli o chovné hodnotě, kterou vnímáme my. Vypadá to jako slovíčkaření, ale odškodnění je pak nižší až o 60 procent. To nám stanovil znalecký posudek, který jsme si nechali zpracovat,“ uvedl Zacharda.

Chovatel dodal, že o odškodné požádal už v minulém roce, ale zatím se nic neděje. „Vloni nás oslovil jeden žadatel. Zatím škoda nebyla vyplacena, řízení ale probíhá. V minulých letech se škody způsobené vlkem nevyplácely, toto je první případ,“ sdělila za úřad mluvčí Veronika Severová.

Turisté nemusí mít strach

S blížícím se létem roste také počet lidí, kteří se přímo obrací na radnici v Abertamech s otázkou: Máme mít strach z vlků?

„Lidé nemusí mít obavy. V týdnu jsem navštívil Zemědělskou univerzitu v Praze, kde jsem se setkal s odborníky. Na hlavní sezonu chystáme osvětu v podobě cedulí i stezek s informacemi. Budeme i upozorňovat na mastiny, aby si turisté své psy drželi na řemínku,“ odvětil starosta Abertam Zdeněk Lakatoš.

Upozornil, že vlci jsou plachá zvířata. Mastin není primárně agresivní a útočný pes. Když ale chrání svou smečku, vrčí a pouští hrůzu.

To však neznamená, že by v případě ohrožení nezaútočil. Za staletí, kdy chrání ovce, není evidovaný ani jeden útok na člověka.

Vlka se v Krušných horách podařilo odhalit díky síti fotopastí a nalezeným stopám. „Poslední vlk zde byl spatřen někdy na začátku devatenáctého století, tuším, že to bylo nedaleko Merklína,“ řekl myslivec Ladislav Cinégr.

Autor:
  • Nejčtenější

Ztraceného čápa Lumíra našli po třech dnech. Při obraně hnízda spadl do komína

10. dubna 2024  19:42

Drama se šťastným koncem, I tak by se dalo nazvat třídenní hledání chebského čápa Lumíra, který se...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policii chybí v kraji 241 lidí. Nedokáže nabídnout více než místní firmy

9. dubna 2024  9:46

Zejména nabídky firem ze soukromého sektoru stojí za dlouhodobým podstavem policistů v Karlovarském...

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Na Doupově je rušno, vojáci testovali protiletadlový systém z Izraele

16. dubna 2024  9:58

Ve Vojenském újezdu Hradiště je v těchto dnech rušno. Jednou z jednotek, která v posledních dnech...

Za lednovou smrt dělníka v podzemí dolu Jeroným mohl náhlý průval vod

15. dubna 2024  15:48

Šlo o nepředvídatelnou událost, kterou způsobilo přílišné nahromadění srážkových vod. Takový je...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...