Ilustrační snímek

Ilustrační fotografie - Deprese, bolest hlavy | foto: Profimedia.cz

Ve Varech začal projekt na pomoc duševně nemocným za 23 milionů

  • 0
V Karlovarském kraji, regionu s 300 000 obyvateli, trpí duševními poruchami více než osm tisíc lidí. Dnes tady začal projekt Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním za 23 milionů korun, dotovaný Evropskou unií.

"Projekt má zmapovat situaci v sociální péči, vytvořit koncepci rozvoje sociálních služeb a zahájit činnost dvou organizací na pomoc duševně nemocným," vysvětlovala ředitelka Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví Barbora Wenigová.

PORADNA

Ode je dneška, kdy je den proti depresi, až do 17. října v provozu anonymní telefonní poradna pro lidi s psychickými problémy. Na telefonní číslo 800137427 v době od 16.00 do 20.00 mohou volat jak lidé, kteří se již s duševním onemocněním léčí, tak ti, kteří na sobě cítí příznaky.

"V Karlovarském kraji se léčí 8392 osob s duševními poruchami. Tisíce dalších své problémy tají, z nejrůznějších osobních i profesních důvodů se obávají k nim přiznat nebo jim nepřikládají váhu," tvrdí Wenigová.

"Na základě statistické pravděpodobnosti a místních šetření lze odhadnout, že zde žije 17 000 až 45 000 lidí s duševní poruchou," domnívá se Wenigová.

Přitom v kraji téměř chybějí chráněné dílny, krizová centra a linky důvěry. Počet míst ve stacionářích pro děti i pro dospělé je poddimenzovaný. "Celý projekt vyvrcholí koncem roku 2011," poznamenal náměstek hejtmana Miloslava Čermáka.

Cílem projektu je změnit pozici Karlovarského kraje v čele pomyslného žebříčku nejhorších sítí péče o pacienty trpících depresemi, schizofrenií, poruchami příjmu potravy a neurotickými poruchami či drogově závislými.