(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Středisko ekologické výchovy Hl. m. Prahy

Včelaři v Karlovarském kraji mohou od letoška žádat o dotace elektronicky

  • 1
Už žádné stání ve frontách kvůli dotaci. Včelaři z kraje mohou od Nového roku zažádat o finanční podporu elektronicky, podobně jako při vyřizování kotlíkových dotací.

„Včelaře chceme ušetřit nedůstojného čekání ve frontě u podatelny na krajském úřadě, kde si hned zkraje nového roku museli v minulosti takzvaně vystát přijetí žádosti. Proto jsme připravili jednoduchý elektronický formulář, který včelaři najdou už brzy na krajských internetových stránkách, mohou si ho vyplnit předem a v uvedený čas získat za pomoci elektronické registrace pořadí. Do deseti pracovních dnů by pak měli doručit na krajský úřad potřebné listinné dokumenty,“ vysvětlil krajský radní Karel Jakobec.

Doplnil, že první žádosti začne úřad přijímat od 1. února. Zájemci najdou vše potřebné na internetových stránkách kraje pod záložkou Životní prostředí. Každý ze žadatelů může získat částku až 14 tisíc korun, celkem kraj vyčlenil 1,4 milionu korun.

Dlouhé roky včelařů v kraji ubývalo, v tom uplynulém ale začal jejich počet růst. Jen loňský rok jich přibylo 45. Celkem je jich 1 347.

Včelaří i osmadvacetiletá Sandra Ryšková, která se k této činnosti dostala tak trochu náhodou. „Můj příbuzný chov měl, ale po těch letech už se chtěl své záliby zbavit. Mně bylo včel líto, tak jsem se jich ujala. Nejprve se jednalo o jedno včelstvo, ale dnes už jich obhospodařuji rovných deset,“ popsala své začátky včelařka ze Sokolova.

Strach neměla. „Jen kamarádi na mě ze začátku koukali. V jejich představách mají totiž včely jen devadesátníci,“ uvedla před časem Ryšková.

„Dotační program pomáhá zvyšování počtu včelstev, zkvalitnění jejich chovu i k přilákání mladých včelařů, aby pokračovali v tradici. Tato podpora má velký ohlas a včelaři se o možnost dostat příspěvek vždy zajímají. Svědčí o tom i 151 podaných žádostí v loňském roce,“ potvrdil radní Jakobec.