Vánoční strom málem smetla vichřice, teď patnáctimetrový smrk zdobí Vary

  • 0
Déle než čtyři desítky let rostl v zahradě u domu v karlovarské Čechově ulici. Po pondělním dopoledni se smrk pichlavý, který městu věnoval Jaroslav Kejzar, stal symbolem letošních Vánoc. Patnáctimetrový strom už stojí na prostranství před hotelem Thermal.

„Vysadil jsem ho a od té doby roste doslova jako dříví v lese,“ prozradil těsně před kácením majitel stromu. Jaroslav Kejzar mu totiž po celou dobu nevěnoval prakticky žádnou péči. „Dokonce jsem ho ani nezaléval,“ připustil.

Kácení a převoz vánočního stromu pro Karlovy Vary z Drahovic před hotel Thermal. (22. listopadu 2021)

Žádná speciální událost zasazení stromku nepředcházela. „Prostě jsem dostal sazenici a tu jsem zasadil v zahradě,“ zavzpomínal Kejzar. 

Velká nostalgie z toho, že se ze zahradního smrku stal smrk vánoční, tak v jeho případě nehrozí. Přesto Jaroslav Kejzar připustil, že ještě před pokácením stromu málem zaplakal. „Bylo to při nedávné vichřici, která smrk málem smetla. Měl jsem tehdy strach, že strom ani Vánoc nedožije,“ řekl muž, díky kterému budou mít Karlovy Vary důstojný vánoční symbol .

Místo v jeho zahradě dlouho prázdné nezůstane. Jaroslav Kejzar má v plánu vysadit zde něco nového. „Každopádně nižšího a vzácného. Konvalinku, mátu nebo tak něco,“ dodal se smíchem.

O pokácení smrku se i letos postarali pracovníci Správy lázeňských parků. Podle ředitele městské organizace Miroslava Kučery práci letos neprovázely velké komplikace. „Například tu není elektrické vedení. Neočekáváme tedy žádné problémy,“ naznačil před samotným aktem kácení.

Také cesta z Čechovy ulice před hotel Thermal nebyla letos složitá. Kolona vozidel jela ulicí Stará Kysibelská přes Lidickou a Bezručovu. Dopravu po celou cestu řídili strážníci karlovarské městské policie, kteří transport doprovázeli.

Správa lázeňských parků dělá každoročně vše pro to, aby se podařilo strom určený jako symbol Vánoc pokácet napoprvé. I když mají v záloze plán B, jeho realizace by podle Miroslava Kučery byla obtížná. „Takříkajíc záložní stromy sice máme, ale většinou jsou na místech, kam se s těžkou technikou nedostaneme,“ vysvětlil důvod k maximální obezřetnosti při kácení ředitel Správy lázeňských parků.

Už dnes má přitom jasno, který strom ozdobí Vánoční trhy v Karlových varech příští rok. „Zatím roste ve Dvorech, ale už dnes mám v ruce rozhodnutí o povolení pokácet jej,“ dodal Miroslav Kučera.