Vánoční a velikonoční trhy bude v Karlových Varech nově pořádat městská organizace KV City Centrum. (ilustrační foto)

Vánoční a velikonoční trhy bude v Karlových Varech nově pořádat městská organizace KV City Centrum. (ilustrační foto) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Po stížnostech mění Vary pořadatele trhů, ve hře je i trestní oznámení

  • 0
Nespokojená stánkařka Dagmar Meiznerová i třicet jejích kolegů našlo zastání u karlovarských zastupitelů. Ti na základě stížnosti rozhodli, že vánoční a velikonoční trhy nebude příště pro lázeňské město pořádat Vladimír Suchan z agentury Vlny, ale městská organizace KV City Centrum.

"Loni začátkem prosince jsem žádala magistrát o prodej na vánočním trhu ve svém stánku. Vladimír Suchan, který trhy organizoval, mi nabídl svůj stánek. Za pronájem jsem zaplatila 12 tisíc korun a chtěla potvrzení. To ale bylo jen na 4 840 korun," postěžovala si zastupitelům Dagmar Meiznerová (více o stížnostech čtěte zde).

Dagmar Meiznerová

Ona i ostatní trhovci spoléhali na informaci z Karlovarských radničních listů, že nájem stánků je zdarma. Měl se jen platit úklid, ostraha a spotřeba elektřiny.

Poplatky od stánkařů vybíral Vladimír Suchan se svým obchodním partnerem Tomášem Svobodou. Ten mimo jiné na magistrát ve vysvětlení celé věci napsal, že vybírané poplatky byly čistě za dodávané služby.

"Jakékoliv další dotazy, diskuse či komentáře považuji za zbytečné a naprosto bezpředmětné," stojí na závěr čtyřstránkového dopisu, ve kterém Tomáš Svoboda obhajuje a vysvětluje svůj postup při organizování loňských vánočních trhů.

Stížnost stánkařů řeší odbor auditu a vnitřní kontroly. "Výstupem může být i podnět finančnímu úřadu. Ten je příslušný posoudit, jestli nedošlo k toku peněz bez respektování určitých pravidel," uvedl primátor Petr Kulhánek.

Primátor podá trestní oznámení

Zastupitelka Věra Bartůňková navrhla, aby rada města podala na Vladimíra Suchana trestní oznámení. Návrh sice neprošel, ale trestnímu oznámení se organizátor trhů i tak nevyhne. Vedoucí odboru vnitřního auditu a kontroly Josef Bečvář totiž citoval trestní řád:

"Je zákonnou povinností primátora podat trestní oznámení v případě, že zjistí skutečnosti, které nasvědčují spáchání trestného činu."

Primátor Petr Kulhánek slíbil, že přijme doporučení odboru vnitřního auditu a kontroly, a podle toho se zachová. "Jinými slovy, buď půjde do vězení pan Suchan, anebo já," odlehčil s nadsázkou situaci primátor.