Pohled na obec Valeč z vrchu Orlík.

Pohled na obec Valeč z vrchu Orlík. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Valeč se chce opět stát městem, lidé budou diskutovat o nové vlajce

  • 2
O statut města hodlá usilovat vedení obce Valeč na Karlovarsku. Tamní zastupitelé na posledním zasedání oprášili letitý návrh, který by Valeč vrátil tam, kde kdysi byla.

Podle současného starosty Aleše Kubíska jde spíš o image sídla.

„Na druhou stranu si říkám, že když mohou být městem Chyše, které mají o dvě stě obyvatel více, nebo Boží Dar, kde žije dokonce méně lidí, proč by městem nemohla být i Valeč,“ konstatoval Kubísek. 

O tom, kdy ke změně dojde, zatím jasno není. „Až nastane čas, obrátím se na poradce, který nám pomůže s celým procesem,“ naznačil starosta. 

Pro něj zásadní otázkou bylo, zda se změna statutu z obce na město negativně neprojeví v čerpání dotací. „Zjistil jsem, že v tomto ohledu není statut města omezením. Dotace se totiž řídí nikoliv statutem, ale počtem obyvatel,“ vysvětlil valečský starosta. 

Zároveň počítá s tím, že proces změny s sebou ponese i nemalé náklady. „Bude zapotřebí vyměnit razítka, tiskopisy i další náležitosti,“ vypočetl Kubísek. 

Současně s ideou změny statutu se ve Valči začíná hovořit i o změně vlajky. Nové návrhy předložil zastupitel František Švamberg společně s Jiřím Hýřem. „Současná vlajka nemá doloženou historii a zřejmě nevyhovuje základním heraldickým a vexikologickým pravidlům,“ napsala na stránkách Valečského týdeníku místostarostka Michaela Holubcová. 

Iniciátoři této změny proto vytvořili několik návrhů, které předkládají obyvatelům k diskusi. Nová podoba vlajky opouští zelenou a bílou barvu a mění i erb, který je na vlajce nyní. „Pokud se bude některá z variant líbit, požádáme předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o právo používat obecní vlajku,“ naznačila místostarostka.