Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MAFRA

V Sokolově odmítají žádosti o souhlas s vyplácením pomoci v hmotné nouzi

  • 3
Na radnici přišlo zatím šestadvacet žádostí od obyvatel čtyř ubytoven ve městě. Město je všechny odmítlo. Podle starosty bude schválených výjimek hodně málo.

Radní  na svém posledním zasedání rozhodli, že všechny podobné žádosti šmahem zamítnou. Až na výjimky, a těch má být podle vedení města málo.

„Tuto agendu jsme dali na starosti pracovníkům odboru správy majetku města,“ konstatoval Karel Jakobec, místostarosta Sokolova. Kladné stanovisko přitom může vydat pouze městská rada. 

„V materiálu jsme zakotvili, že pokud bude konkrétní případ hodný zřetele, tedy jestli zažádá například matka samoživitelka, posoudí jej po odvolání radní,“ vysvětlil sokolovský místostarosta.

Důvodem pro toto rozhodnutí je situace kolem čtyř ubytoven ve městě. „Má to dva aspekty. Za prvé bezpečnostní. Právě bezpečnostní situace v okolí ubytoven není nejlepší,“ vysvětlil postoj města jeho starosta Jan Picka. 

Druhým důvodem je pořádek, respektive nepořádek kolem ubytoven. „Město vynakládá nemalé prostředky na úklid v těchto lokalitách, ale marně,“ posteskl si starosta.

Podle jeho slov se ke vzniklé situaci budou muset postavit čelem především provozovatelé ubytoven. 

„Holt budou od klientů vybírat místo jedenácti tisíc třeba jen tři tisíce,“ vysvětlil starosta. Jestli tento krok povede k tomu, že se lidé žijící na ubytovnách odstěhují jinam, si nejsou představitelé Sokolova jistí. 

„Možné to je, ale zaručené ne,“ řekl Karel Jakobec.

Všechny žádosti odmítnuty

Na sokolovskou radnici zatím přišlo 26 žádostí o vydání souhlasu s vyplacením pomoci v hmotné nouzi. Zcela podle rozhodnutí radních zatím odbor správy majetku města nevydal ani jedno souhlasné stanovisko. 

A akceptovatelná výjimka se zatím nevyskytla ani jedna. „Předpokládám, že jich bude jako šafránu,“ dodal starosta Jan Picka.

Představitelé měst a obcí, kteří mají od května rozhodovat o tom, kdo dostane pomoc v hmotné nouzi, kritizují fakt, že se o žadatelích nedozví prakticky nic. 

„Představte si tu situaci. Na jedné straně stojí invalidní důchodce, který se po rozvodu ocitl v ubytovně. Na straně druhé chronický neplatič, který nechce pracovat, a tak přišel o byt. Oba žádají o doplatek na bydlení. A my je neumíme rozlišit. Je žadatelem člověk, který pomoc opravdu potřebuje? Nevíme. Dozvíme se jen jeho jméno a adresu ubytovny. Nic víc. Žádné podrobnosti. Ani nahlédnout do spisu nesmíme,“ vysvětlil zásadní problém při rozhodování starosta Chebu Petr Navrátil.