Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jiří Bervida, MAFRA

V Kraslicích dostali výpovědi první úředníci, propouštět se bude i jinde

  • 0
Město Kraslice se rozhodlo kvůli úsporám propustit deset procent úředníků, šesti zaměstnancům tak běží od 1. ledna výpovědní lhůta. K menším škrtům v personální oblasti sahají i další města a také krajský úřad.

V Kraslicích už od loňského září auditoři zjišťovali, jestli by radnice mohla být štíhlejší. Výsledkem je šest propuštěných lidí.

"Sloučili jsme odbory a zrušili tedy pozice vedoucích. Teď máme sedmdesát zaměstnanců," vysvětluje tajemník Městského úřadu v Kraslicích Viktor Semrád.

Všichni propuštění dostanou odstupné. Právě to způsobí, že úspora na mzdových nákladech se ještě letos neprojeví nijak výrazně. Efekt se čeká až napřesrok.

"Ztrátu tří milionů korun, o které nám dá stát méně na výkon státní správy, se rozhodně nepodaří vyrovnat odchodem zaměstnanců," přiznává Semrád. Teď ještě čeká, jaký rozpočet schválí krasličtí zastupitelé na rok 2011.

Teprve podle toho se rozhodne, jestli bude nutné platy úředníkům krátit. "Je možné, že k tomu dojde," připouští tajemník Městského úřadu v Kraslicích.

K mírnému poklesu počtu úředníků se chystá i Sokolov, teď jich má 210. "Chceme přirozeným úbytkem snížit stavy o tři lidi. Na konci roku jsme už jednoho zaměstnance propustili z podatelny a rádi bychom měli méně vrátných. Místo nich ale nastoupí jiní do informačního centra, které se tu v rámci rekonstrukce budovy staví," uvedla tajemnice sokolovské radnice Miroslava Kurcová.

Na krajském úřadu budou nižší platy

Zaměstnanci krajského úřadu se zase musí od prvního ledna smířit s poklesem platů o 3,4 procenta. "Ušetříme 4,9 milionu korun. O tolik nám snížil stát příspěvek na financování státní správy," uvedl ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek.

Už vloni klesl počet úředníků na kraji z 332 na 312. S tímto číslem už se podle Rokůska letos zřejmě hýbat nebude.

Město Karlovy Vary mírně upravilo platy úředníků, kterých 352, loni v říjnu. Žádné další změny se nechystají. "Mohou však vyplynout z nového rozpočtu, který zastupitelé budou schvalovat 25. ledna," poznamenal mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Žádné propouštění nepřipravují v Chebu. "Je pravda, že od státu dostaneme méně peněz. Na platy úředníků půjde ale stejná částka jako loni," uvedla mluvčí Městského úřadu v Chebu Martina Kuželová s tím, že snižování počtu úředníků hodlají časem vyřešit jejich přirozeným odchodem.

,