Kameník Rudolf Morávek usazuje pamětní desku v parku pod obřadní síní v ulici

Kameník Rudolf Morávek usazuje pamětní desku v parku pod obřadní síní v ulici Krále Jiřího v Karlových Varech, který od 4. října ponese jméno zavražděné ruské investigativní novinářky Anny Politkovské. | foto: Martin Stolař, MAFRA

V Karlových Varech pojmenují park po zavražděné ruské novinářce

  • 21
Park v centru Karlových Varů ponese od 4. října jméno zavražděné ruské investigativní novinářky Anny Politkovské. S návrhem na přejmenování prostranství pod obřadní síní v ulici Krále Jiřího přišla společnost Člověk v tísni. Karlovarští zastupitelé záměr už v květnu podpořili.

Annu Politkovskou, známou a uznávanou ruskou investigativní novinářku, spisovatelku a bojovnici za lidská práva, zastřelili ve výtahu jejího domu 7. října 2006. Patřila mezi odpůrkyně prezidenta Vladimíra Putina a ostře kritizovala současný režim v Rusku.

Její vražda vyvolala po celém světě vlnu solidarity s ruskými novináři a aktivisty. Annu Politkovskou si připomínají každoročně lidé v Rusku i po celém světě, od roku 2007 se konají vzpomínkové akce i v České republice.

Její případ odráží podmínky práce novinářů a aktivistů v Rusku. Po Politkovské už se jmenuje náměstí v Římě nebo tiskové centrum v Evropském parlamentu. Už ve čtvrtek se po bok těchto míst zařadí i karlovarský park v ulici Krále Jiřího.

"Udělalo nám obrovskou radost, že město Karlovy Vary pozitivně reagovalo na náš návrh a rozhodlo se takto uctít památku Anny Politkovské," řekl Marek Svoboda, ředitel Centra pro demokracii a lidská práva společnosti Člověk v tísni.

Anna Politkovská

Zavražděná ruská novinářka Anna Politkovská.
Stovky lidí si 7. října v Moskvě připomněly třetí výročí násilné smrti ruské...

30. 8. 1958 - 7. 10. 2006. Anna Stěpanovna Politkovská (roz. Mazepová) se narodila v New Yorku v rodině sovětských (ukrajinských) diplomatů při OSN, vystudovala Moskevskou státní univerzitu (diplomovou práci věnovala poezii Mariny Cvetajevové).

Žurnalistické práci se začala věnovat v období relativního uvolňování poměrů v Sovětském svazu (tzv. perestrojky). Kolem roku 2000 nastoupila do novin Novaja gazeta a krátce na to pro ně začala psát o znovuobnoveném konfliktu v Čečensku.

Celosvětovou pozornost si získalo její odvážné reportování z válečné zóny, zvláště to, jak válka dopadala na obyčejné lidi. Kromě stovek článků je autorkou několika knih, jako například Ruský deník či Putinovo Rusko, které jsou přesnou analýzou poměrů v Rusku.

"Jakkoli se nám pojmenování ulic může zdát symbolické, pro lidi v represivních zemích má taková podpora velký význam," dodal.

Ve čtvrtek 4. října v 15:30 hodin odhalí v parku pamětní desku náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák.

Následně na Annu Politkovskou vzpomenou v 16:00 hodin v nedaleké Interaktivní galerii Becherova vila. Výběr z textů Anny Politkovské za doprovodu písní ruských bardů zde přečte rozhlasová režisérka Hana Kofránková.

S nabídkou pojmenovat české ulice, náměstí a další místa po významných světových novinářích, disidentech nebo obhájcích lidských práv chce společnost Člověk v tísni oslovit i další česká města a obce.

Kampaň Adresa: lidská práva, připravená Člověkem v tísni, má za cíl podobným způsobem připomenout další osobnosti, jako byli disidenti Oswaldo Payá či Laura Pollánová na Kubě, novinář Georgij Gongadze na Ukrajině či obhájkyně lidských práv Natálie Estěmirovová v Rusku.