Pan Karel, klient denního centra karlovarské Armády Spásy v městské části Stará

Pan Karel, klient denního centra karlovarské Armády Spásy v městské části Stará Role. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V Karlových Varech končí centrum Armády spásy, chybí peníze

  • 3
K poslednímu květnu skončí v Karlových Varech kvůli nedostatku peněz denní centrum Armády spásy, které poskytuje základní sociální služby bezdomovcům trávícím většinu času na ulici. Lidé v nouzi tak ve městě přijdou o další sociální služby.

"Chybí potřebné finance, k udržení služby bychom od města potřebovali prostory. Návrat centra do budovy Armády spásy v Nákladní ulici již není možný a komerční pronájem je také mimo naše možnosti," vysvětlil mluvčí Armády spásy Martin Čop.

Co nabízí?

Nízkoprahové centrum ve Staré Roli zatím nabízí klientům od 9. do 16. hodiny sociální poradenství, polévku, teplé nápoje a sprchu. Cílem služby je zapojení klientů do resocializačního programu centra a postupný návrat do normálního života ve společnosti. V chladných měsících roku může být pro klienty azyl v tomto centru i otázkou přežití.

Nízkoprahové centrum se totiž loni přemístilo ze stísněných prostor v Nákladní ulici do vhodnějších prostor ve čtvrti Stará Role, ale ty se muselo pronajmout.

Za kritickou situaci můžou podle mluvčího Armády spásy vyšší náklady, vyplývající ze všeobecného růstu cen a především z cen komerčního pronájmu.

Centrum sociálních služeb Armády spásy nedávno oznámilo, že kvůli výrazně nižším dotacím uzavře koncem května pět z osmi bytových jednotek, které má v pronájmu od města na ubytovně Drahomíra. Lidé v nouzi tak přijdou ve městě o celkem 10 azylových míst (více čtěte zde).

Konec centra Armády spásy není pro lidi v Karlových Varech jedinou špatnou zprávou. Už po Novém roce musela zrušit krizovou pomoc Farní charita Karlovy Vary. A koncem března dostal výpověď právník, který pomáhal zadluženým lidem.