Detektor tlukotu srdce odhalil v kamionu u Sokolova jedenáct migrantů

  • 35
Jedenáct nelegálních migrantů se ukrývalo v návěsu kamionu, který v noci na pátek zastavila ke kontrole cizinecká policie na dálnici D6 u Sokolova. Policistům s odhalením pomohl speciální přístroj na detekci tlukotu srdce.

Noční kontrola u bývalého Transmotelu byla součástí dlouhodobé celorepublikové kontrolní akce Kamion zaměřené na odhalování nelegálního pobytu cizinců.

Cizinečtí policisté ve spolupráci s dopravními policisty a celní správou se při ní zaměřují především na tranzitní migraci prostřednictvím mezinárodní kamionové přepravy.

Krátce před půlnocí zastavili kamion jedoucí z Rumunska, v jehož kabině cestovali osmatřicetiletý řidič a dvaačtyřicetiletý spolujezdec.

„Stejně jako při každé podobné kontrole policisté použili takzvaný Heartbeat detektor, který dokáže odhalit ukryté osoby,“ upřesnila krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Přístroj funguje tak, že se na přívěs připojí diody a citlivý detektor snímá případný tlukot srdce. „V tomto případě potvrdil srdeční činnost několika osob uvnitř vozidla v nákladovém prostoru,“ konstatovala mluvčí.

Celkem jedenáct mužů ve věku mezi 16 a 36 lety je podle zjištění iDNES.cz původem z Bangladéše, Somálska, Afghánistánu a Iráku. Všichni cizinci byli převezeni na policejní oddělení.

Řidič i spolujezdec byli zadrženi a jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.