Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Karásek, MAFRA

V Josefově se rozhádali komunisté, obec čekají předčasné volby

  • 4
Malá vesnička Josefov na Sokolovsku je bez vedení. Část zastupitelů složila mandát, a zastupitelstvo je tak neusnášeníschopné. Mohou za to boje uvnitř KSČM, která Josefovu vládla.

„Rozpadlo se nám zastupitelstvo, když jejich počet spadl pod pět a náhradníci se svých postů vzdali také,“ vysvětlil důvod předčasných voleb v Josefově starosta Jan Onak.

Místní obyvatelé navíc sepsali petici, kde nesouhlasili s tím, že část zvolených kandidátů po volbách přepustila svá místa náhradníkům. To potvrzuje i Ladislav Čížek, který Josefov vedl 23 let.

„Výsledky z posledních komunálních voleb nerespektovaly hlasy voličů. Například místostarostka, která nyní složila funkci, se na tento post dostala jako náhradnice z devatenáctého místa,“ řekl Čížek. Současný starosta podle něj vládne svou rukou a názory ostatních nebere.

Vře to i mezi občany Josefova, starousedlíci totiž nemohou přijít na jméno nově nastěhovaným lidem z města a naopak.

Rozhádaní členové KSČM se shodnou jen v jednom, že nejpravděpodobnější termín k novému hlasování nastane na podzim, kdy budou krajské volby.

„Pro občana se nic nezmění, obec bude fungovat jako doteď. Je tam jen omezení pravomocí pro zastupitele, takže například nebudeme moci nakupovat či prodávat nemovitosti,“ uvedl Onak a dodal, že už nemá v plánu znovu kandidovat.

„Asi jsem otočil kormidlem změn moc rychle. Poučil jsem se,“ povzdechl si současný vládce radnice.

Jako problém však vidí pomyslné bezvládí na radnici bývalý starosta. „Jsou rozjeté akce, ale naše zastupitelstvo je neusnášeníschopné. Pokud například přijdou dotační tituly, nebudou se moci realizovat,“ zdůraznil Čížek.