Obec Prameny na Chebsku tíží kvůli neúspěšnému projektu na stáčírnu minerální...

Obec Prameny na Chebsku tíží kvůli neúspěšnému projektu na stáčírnu minerální vody milionové dluhy. | foto: Martin Stolař, MAFRA

V čele Pramenů opět stojí starostka Málková, chce je dál zbavovat dluhů

  • 0
V zadlužených Pramenech na Chebsku začalo po nedávných volbách fungovat nové zastupitelstvo. Dosavadní starostka Michala Málková svůj post obhájila, obec pokračuje v nastaveném kurzu postupného oddlužování.

Na první pohled vypadají Prameny u Mariánských Lázní jako každá jiná ves. Na ten druhý už se liší, a to podstatně. Tichá vesnice s přibližně stovkou obyvatel má totiž obří dluhy. A možná i kvůli tomu tu lidé chodí k volbám do obecního zastupitelstva jako na běžícím pásu.

Ustavující zastupitelstvo po těch posledních, které se konaly 26. září, potvrdilo ve funkci starostky nejzadluženější obce v České republice Michalu Málkovou (Společné Prameny). Neuvolněným místostarostou se stal Petr Dolanský ze stejného uskupení.

Přestože volba hlavy obce proběhla poměrně hladce, v dalších otázkách, které se projednávaly, už to tak jednoznačné nebylo. Opoziční zastupitelé Aleš Dittert a Jan Lebl (Svobodné Prameny) například navrhovali, aby funkce starostky už nebyla uvolněná. Starostka oponovala, že jednání o oddlužení jsou náročná a potřebují celého člověka. Nakonec svůj názor obhájila.

Zastupitelé se nedokázali shodnout ani na volbě předsedů a členů finančního a kontrolního výboru, volby tak nakonec odložili na další zasedání. Dohodli se však na tom, že v dalších volbách se už bude volit zastupitelů sedm. „To aby při případném odstoupení některého zastupitele i jeho náhradníků neklesl počet pod zákonem stanovenou hranici,“ vysvětlil Dittert.

Pomoci chce Pramenům i Karlovarský kraj. Krajští radní potvrdili, že zvažují odkup dluhu, který má obec vůči Státnímu pozemkovému úřadu ve výši 1,9 milionu korun. Peníze na transakci dostane darem od společnosti Real Aspekt, která chce v Pramenech investovat, a tak závazky obce postupně skupuje.

„Pokud celá záležitost dopadne tak, že Ministerstvo financí ČR a Státní pozemkový úřad nebudou proti, pomůžeme,“ uvedl radní Dalibor Blažek.