Hasiči pomáhali s pomocí jeřábu odklízet sníh ze střechy úpravny vody v...

Hasiči pomáhali s pomocí jeřábu odklízet sníh ze střechy úpravny vody v Myslivnách. | foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči budou odklízet sníh z propadlé střechy vodárny minimálně do pátku

  • 2
Minimálně do pátku budou hasiči pracovat na střeše objektu úpravny vod v Myslivnách u Božího Daru. Doposud se jim nepodařilo zbavit střechu vysoké vrstvy sněhu, pod jejíž vahou se v pondělí zhroutila část konstrukce. Úpravna jako taková už ale znovu funguje od středy.

Katastrofický scénář se tak nenaplnil, obyvatelé jáchymovských částí Mariánská a Nové Město i Božího Daru výpadek nepocítili. Voda ve vodojemu stačila pokrýt spotřebu. „Možná by vydržela až do pondělí,“ konstatoval Antonín Jágl, ředitel společnosti Vodárny a kanalizace Karlovy Vary.

Prvotní odhady přitom počítaly maximálně se čtyřdenní rezervou (podrobněji v článku Na úpravně vody u Božího Daru se pod těžkým sněhem propadla střecha).

Pískovými filtry úpravny v současné době proudí 14 vteřinových litrů vody. „Běžně jich vyrábíme šest, teď ale potřebujeme doplnit vodojemy,“ vysvětlil Jágl.

Hasiči, kteří se zavázali odklidit sníh ze střechy úpravny, však ještě zdaleka hotovo nemají. „Určitě budeme pracovat minimálně i v pátek,“ potvrdil Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Na střeše úpravny totiž místy leží až třímetrová vrstva sněhu. Už v úterý se hasičům podařilo zajistit zevnitř objektu střechu podpěrami. S opravou havárie počítají vodohospodáři až na jaře.

Pro odklízení sněhu ze střechy bylo nutné zajištění zasahujících hasičů, na pomoc proto povolali autojeřáb ze záchranného útvaru Hlučín. „Z ramena autojeřábu hasiči na lanové technice ručně odklízejí sníh ze střechy úpravny vody,“ popsal Kasal.