V Božím Daru mají nově ulici U sněhuláka, není ovšem oficiální. Cedulku si...

V Božím Daru mají nově ulici U sněhuláka, není ovšem oficiální. Cedulku si nechal vyrobit majitel stejnojmenného penzionu stojícího vedle kostela v centru obce. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Boží Dar má první ulici U Sněhuláka, vznikla ale jen jako recese

  • 0
Návštěvníci Božího Daru hledají penziony či restaurace podle čísla domů. Přestože je horské středisko městem, dokonce nejvýše položeným v Česku, ulice tam nemají. To přišlo líto jednomu z místních podnikatelů, a tak si na svůj dům v centru poblíž kostela pověsil ceduli s nápisem U Sněhuláka.

I když nejde o první název ulice, který se ve městě objevil, zůstane dál jen u ojedinělého vtipu. Místní ovšem nemusejí litovat, museli by si připlatit za výměnu občanských průkazů a dalších dokumentů.

„V minulosti jsme se snažili ulice v Božím Daru pojmenovat. Ale nevěděli jsme jak. Bylo kolem toho hodně dohadů, tak jsme od záměru upustili,“ konstatoval starosta města Jan Horník.

Sám už přitom tabuli s názvem ulice vlastnil. „K šedesátinám jsem od přátel dostal klasické označení ulice, na němž bylo napsáno Horníkova stezka u šedesáti křížků. A když to nedávno viděl majitel jednoho z božídarských penzionů, nápad se mu zalíbil a nechal si udělat podobnou, kterou z recese pověsil na svůj objekt,“ popsal historii vzniku ulice - neulice starosta Božího Daru.

Diskuse o tom, zda pojmenovat božídarské ulice, se táhnou už dobrých osm let. Boží Dar se od Jáchymova osamostatnil v dubnu 1990 v době, kdy měl 93 obyvatel. V současné době tam žije 223 lidí. Na mapě Božího Daru je 150 až 160 domů, popisných čísel je přes 200.

„Neodpovídají počtu staveb. Když se nějaká zbourá, nedá se její popisné číslo použít pro nově vzniklý dům,“ vysvětlil Jan Horník.

Nevyloučil, že se vedení města v budoucnu k otázce pojmenování ulic vrátí. „Možná v době, kdy bude Boží Dar definitivně dostavěný. Do té doby máme ale starostí dost,“ naznačil starosta.

V současné době je tou nejdůležitější starostí prodej hotelového komplexu na vrcholku Klínovce.