Ubytovnu v Charkovské ulici v Karlových Varech se majitel rozhodl...

Ubytovnu v Charkovské ulici v Karlových Varech se majitel rozhodl zrekonstruovat a byty jednotlivě prodat. Nabídne je i městu. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Dříve problémovou ubytovnu Vary nekoupí, majitel ji opraví a byty prodá

  • 1
Překotný vývoj na trhu cen s nemovitostmi zcela změnil plány Karlových Varů v souvislosti s dříve problémovou ubytovnou v Charkovské ulici. Tu chtěla radnice odkoupit, majitel nakonec od předběžné dohody odstoupil. Objekt chce rozprodat po bytových jednotkách. Nabídne je i městu.

Karlovy Vary byly připravené za panelový dům zaplatit 75 milionů korun. Jeho hodnota je ale nyní kvůli vzrůstajícím cenám nemovitostí podstatně vyšší. „Kolem 120 milionů,“ upřesnil Jiří Kalous, jednatel společnosti, které objekt patří.

I proto se majitelé po dohodě s bankou, která k tomu dala souhlas, rozhodli objekt odprodat po jednotlivých bytech do osobního vlastnictví. Bytů je celkem 76 plus nebytové prostory. „Předběžně počítáme s cenou 1,2 milionu za garsoniéru a dva miliony za byt 2+KK. Hodně ale bude záležet na výši investic,“ podotkl Kalous.

Majitel totiž před prodejem jednotlivých bytů nechá objekt kompletně zrekonstruovat, přičemž počítá s investicí 15 až 20 milionů korun. Byty v něm chce nabídnout i městu s tím, že na trh s realitami se dostanou přibližně za půl roku.

„O novém stanovisku jsme se dozvěděli teprve v pondělí, ještě jsme tak na tento návrh neměli čas zareagovat,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Možnost, že některé z bytů město odkoupí, nevyloučila. „Fakt, že nebudeme kupovat celý objekt, pro město znamená úsporu 75 milionů korun. Ty můžeme investovat do rekonstrukce vlastních nemovitostí na startovací byty,“ doplnila primátorka.

Z domu už ubytovna nikdy nebude

Podle gentlemanské dohody, kterou majitel podle Jiřího Kalouse uzavřel s městem, je nyní objekt prázdný a ubytovna z něj už nikdy nebude. To se podle Marcela Vlasáka, velitele karlovarské městské policie, výrazně projevilo na počtu stížností obyvatel okolních domů. „Ty teď prakticky ustaly,“ potvrdil Vlasák. 

Ještě před několika měsíci přitom byly zásahy v této lokalitě téměř na denním pořádku. Při řešení problémů se osvědčili asistenti prevence kriminality.

Nejvíce problémů v této části Tuhnic bylo přes léto, kdy osazenstvo ubytovny podle Vlasáka žilo prakticky na ulici. 

„Problémy nebyly ani tak s dospělými. Jejich chování mohlo lidi spíš naštvat. Nejvíce stížností jsme ale zaznamenali na chování omladiny. Tuhnice jsou lokalitou, kde žijí především starší lidé, a soužití s problémovými mladými tak pro ně nebylo jednoduché,“ naznačil jádro dřívějšího problému Vlasák.