Na trati Cheb - Klášterec nad Ohří od soboty nejezdí vlaky kvůli sesuvu tzv....

Na trati Cheb - Klášterec nad Ohří od soboty nejezdí vlaky kvůli sesuvu tzv. železničního spodku v úseku Hájek - Dalovice. | foto: Kamil Kacerovský, 5plus2.cz

Nouzové zprovoznění trati u Dalovic není možné, práce potrvají měsíce

  • 24
Na trať z Chebu do Klášterce nad Ohří, kde se o víkendu v úseku Hájek - Dalovice sesunul svah, se vlaky jen tak nevrátí. Podle Správy železniční dopravní cesty není možné svah provizorně stabilizovat tak, aby vlaky mohly jezdit alespoň po jedné koleji. Rekonstrukce potrvá několik měsíců.

„Na základě předběžných výsledků geologických průzkumů se ukázalo, že původně zvažovaná varianta nouzového zprovoznění 1. traťové koleje není z hlediska dodržení bezpečnosti železničního provozu proveditelná. Zbytek železničního tělesa není konzistentní a je geologicky nestabilní. V současné chvíli tedy neexistuje způsob, jak jej provizorně zajistit. Situaci dále komplikuje i jen velmi omezený přístup těžké mechanizace,“ informoval mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Padl tak původní plán, že by tudy vlaky mohly jezdit v květnu (podrobně v článku Práce na sesuté trati ztížilo počasí, vlaky tam pojedou nejdřív v květnu). Správa nyní rozhodla, že je nutné provést sanaci celého náspu v délce zhruba 70 metrů.

„Společnost, která do dnešního dne odstraňovala prvotní následky sesuvu a souběžně prováděla geologické průzkumy, proto bude ve stavebních pracích bez přerušení pokračovat. Ve výhledu několika příštích týdnů tak snese železniční vršek, odstraní trakční sloupy a zbytky trakčního vedení a bude dále odtěžovat železniční násep. Zároveň bude dále zajišťovat průzkumy podloží. Na základě nasbíraných informací navrhne projektové řešení opravy železniční tratě,“ uvedl Illiaš.

Práce podle něj potrvají několik měsíců a vyžádají si 50 až 80 milionů korun. Pracovníci SŽDC také pro jistotu zkontrolují vytipované železniční úseky v širším okolí sesuvu.

Kus železniční trati se na železničním koridoru z Chebu do Klášterce nad Ohří, v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem na Karlovarsku, sesul asi o pět metrů v sobotu. Závadu objevil traťmistr ještě před sesuvem. Díky tomu se provoz na trati podařilo včas zastavit (o sesuvu trati v článku U Varů se sesulo 50 metrů železniční trati, závadu objevil traťmistr).

Cestující musejí i nadále jezdit v úseku Karlovy Vary - Ostrov nad Ohří náhradní autobusovou dopravou. Podle informací Českých drah by zpoždění nemělo přesáhnout 15 minut.

16. dubna 2018