Vizualizace továrny firmy Behr, která má vyrůst v ostrovském průmyslovém parku.

Vizualizace továrny firmy Behr, která má vyrůst v ostrovském průmyslovém parku. | foto: Krajský úřad

V Ostrově vznikne velká továrna na klimatizace, už teď hledá pracovníky

  • 1
Německá společnost Behr postaví v Ostrově na Karlovarsku svůj třetí a také největší český závod na klimatizace do aut. Do šesti let firma plánuje, že zaměstná až 1 800 lidí, první bude přijímat začátkem příštího roku.

Zájemci o práci v závodu Behr Ostrov mohou své životopisy posílat personálnímu oddělení společnosti už nyní. "Sériovou výrobu spustí v červenci příštího roku. Uplatnění nabídnou vysokoškolákům i lidem bez kvalifikace," řekl starosta Ostrova Pavel Čekan.

Firma Behr

Společnost založil roku 1905 ve Stuttgartu Julius Behr. Nyní má 16 500 zaměstnanců a vyrábí klimatizační a chladící systémy motorů osobních a užitkových aut.

Závody jsou po celém světě. V Evropě se nachází kromě Německa také na Slovensku a v Česku. V Mnichově Hradišti funguje od 31. 1. 2000, v Ostravě od června 2007. Další závody zaměstnávají lidi v Americe, Asii a Africe.

Mezi nejvýznamnější klienty patří VW Group, BMW, Mercedes-Benz nebo John Deere.

Společnost dosahuje ročního obratu 3,3 miliardy eur, což je zhruba 82 miliard korun.

První zaměstnance v Ostrově přijme začátkem příštího roku. Do šesti let zaměstná z deseti procent vysokoškoláky, ze 30 středoškoláky, z 50 procent lidi v odborných profesích, zbytek budou tvořit dělnické pozice.

Starosta se zástupci firmy vyjednával o příchodu do městské průmyslové zóny od loňského léta. Ačkoli Behr vybíral z několika zón, včetně chebské nebo plzeňské, nakonec nabídce ostrovských radních kývl.

"Pro Ostrov se rozhodli i z toho důvodu, že ve městě funguje průmyslová škola, která má k výrobě z oborového hlediska velmi blízko. Výhodou je pro ně také silnice R6, která spojuje Ostrov s Německem, kam společnost exportuje své zboží," vysvětlil místostarosta Milan Matějka.

Kvůli firmě nyní město mění svůj územní plán a průmyslovou zónu rozšiřuje o dalších deset hektarů. Ve chvíli, kdy bude mít společnost dostatek místa pro své haly, pozemky koupí.

Zatím její zástupci podepsali s vedením Ostrova budoucí kupní smlouvu a složili základní kapitál.

Vedení radnice si od příchodu společnosti Behr slibuje hlavně rozvoj města. Ostrov nyní trápí jedenácti a půl procentní nezaměstnanost, což je o procento více než činí krajský průměr.

Jedním z koeficientů rozpočtového určení daní je přitom právě počet zaměstnaných lidí, který přisype peníze do městské pokladny. Továrna na sebe navíc naváže další pracovní místa, třeba pro hlídače nebo uklízečky, a rozjede trh se službami, které budou zaměstnanci potřebovat.

Ostrovskou průmyslovou zónu budou výrobní haly společnosti plnit v několika etapách. První začne letos v červnu a skončí v prosinci.

Do roku 2018 se bude závod rozkládat na 64 tisících metrech čtverečních a vzhledem k počtu pracovních míst se zřejmě stane druhým největším zaměstnavatelem v kraji.