Ochutnávka vín nalezených v roce 1985 společně s relikviářem svatého Maura na...

Ochutnávka vín nalezených v roce 1985 společně s relikviářem svatého Maura na zámku Bečově nad Teplou. Vína jsou z lahve odebírána speciální technologií Coravin bez vytažení korku a bez nebezpečí oxidace. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Bečov ukáže unikátní kolekci vín, některá z nich bude nutné překorkovat

  • 0
Vedle nově budované expozice pro jedinečnou zlatnickou památku, relikviář sv. Maura, chystá Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou další novinku. Pod názvem Tekutý poklad plánuje vystavit kolekci lahví vzácných vín a alkoholu z konce 19. století.

Lahve byly nalezeny společně s relikviářem v listopadu 1985 v zásypu pod podlahou bečovské hradní kaple.

Sbírka pochází převážně z let 1890 až 1899 a její součástí je i pět lahví vína z ikonického vinařství Château d’Yquem, které produkuje špičková sladká vína.

Na zámku Bečov someliéři ochutnali některá z vín, která byla nalezena v roce 1985 společně s relikviářem sv. Maura. Až 130 let stará vína byla dosud ohodnocena na 20 milionů korun. Degustace ale potvrdila vysokou kvalitu vín a jejich hodnota bude určitě vyšší než odhad.

Soubor je ve velmi dobré kondici, o čemž svědčí hodnocení společností Premier Wines & Spirits před několika lety, kdy byla rovněž odhadnuta cena kolekce na částku 30 milionů korun.

Součástí znaleckého posouzení bylo také doporučení u několika ohrožených lahví provést nové korkování tak, aby byl uchován cenný obsah i do budoucna. 

„Bohužel, rodinné vinařství Château d’Yquem přijalo v nedávné době strategii nepokračovat v rekorkaci a vystavování osvědčení. Chce se tak po plagiátorském útoku vyhnout problémům s padělky a napodobeninami,“ oznámil kastelán bečovského hradu a zámku Tomáš Wizovský.

Přesto se ale nevzdává. Chce získat podporu českého velvyslanectví v Paříži, honorárního konzula v Bordeaux i odborného partnera Karla Němečka ze společnosti Vinovinovino. cz a přesvědčit vinařství Château d’Yquem ke spolupráci, k výměně některých dožilých korkových uzávěrů a díky tomu výjimečná vína zachránit.

K tomu by mohla pomoci i záštita rodiny Beaufort Spontin, která do roku 1946 Bečov vlastnila a jejíž členové před odchodem lahve pod podlahu kaple společně s relikviářem ukryli.

„Jedině po tomto zásahu by se rekorkované lahve mohly stát plnohodnotnou součástí nově budované expozice Tekutý poklad, která předpokládá nejen prezentaci unikátně dochované sbírky vín, ale také založení nové tradice pokračovaní archivace soudobých vín v hradních sklepeních pro další generace,“ naznačil kastelán Wizovský. 

Doplnil, že už samotné testování vybraného vzorku lahví a prokázání vynikající kondice vín vzbudilo v České republice i v zahraničí velký ohlas, zájem o informace projevila například agentura Reuters.

Kastelán věří, že v případě nového korkování těchto historických lahví to bude podobné.

Součástí historické kolekce, která je od roku 2011 zapsaná v evidenci mobiliárního fondu Bečova, jsou především francouzská vína bordeaux či burgunské, ale i portské, koňak nebo pár lahví šampaňského.