Jiří Zubko provozuje Technické muzeum Sokolov s expozicí historických...

Jiří Zubko provozuje Technické muzeum Sokolov s expozicí historických motocyklů, automobilů, zemědělské a vojenské techniky i starožitností. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Kryt už nestačil, muzeum se přestěhovalo do bývalých pivovarských sklepů

  • 0
Sedm let trvalo „atomové“ období soukromého muzea Jiřího Zubka ze Sokolova. Protiatomový kryt na sokolovském sídlišti už ale přestal stačit jeho sbírkám, proto otevřel zbrusu nové prostory, ve kterých představuje své exponáty.

V Husových sadech je blíž centru a má k dispozici větší prostory někdejších pivovarských sklepů, které dostal do nájmu od města.

„Za těch sedm let se sbírky rozšířily. Přibylo pár aut, pár motorek a mnoho dalšího,“ říká sběratel, který vášni pro vše, co jen trochu zavání technikou, propadl před dvaceti lety. Začal motorkami, k nim později přidal zemědělskou techniku, auta, a aby nezůstaly ochuzené ani ženy, i nejrůznější předměty související se zpracováním a výrobou textilu.

Vybrat z rozsáhlého depozitáře nějakou vysloveně srdeční věc je pro Jiřího Zubka těžké. „Zamiloval jsem si úplně vše,“ vysvětluje. Například nejstarším autem, které má, je BMW 700 z roku 1959. „Vystavuji ale například i rumunského Oltcita či sovětského Moskviče,“ pokračuje ve výčtu exponátů Zubko.

Ženskou část návštěvníků jeho muzea pak zaujmou šlapací šicí stroje, valchy, pračka z padesátých let, žehličky, kolovraty či pletací stroje. Navíc dostal desítky háčkovaných deček, kterým hodlá věnovat samostatnou část expozice.

Sbírka Jiřího Zubka mapuje každodenní život od 19. století až po rok 1989. „Mám v ní například zemědělské stroje z 19. století, jako je secí stroj, sekačka za koně, nejrůznější mlátičky, čističky obilí i celou světnici, která dokumentuje život na vsi v těch časech,“ uvádí.

Ve větších prostorech pivovarských sklepů zúročí Jiří Zubko ještě jednu svou vášeň. Vyrábí totiž rytířské zbroje, takže v muzeu otevře i rytířskou arénu. V té se zájemci budou moct na pár chvil stylizovat do role dávných rytířů. I se souboji.

„A navíc zde chystám i střelnici pro vzduchovky a luky,“ dodává majitel atrakce.

Jiří Zubko má své zaměstnání, muzeum bere jako koníčka. Nové prostory proto budou k vidění pouze o víkendech, případně po domluvě.