Sanace svahu mezi parkem Anny Politkovské v ulici Krále Jiřího a domy na třídě T. G. Masaryka přibližně v místech za kinem Čas. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Vary můžou zpevnit nestabilní svah za kinem Čas, čeká se na vhodné počasí

  • 0
Karlovy Vary mohou začít se stabilizací svahu za kinem Čas, který hrozí sesuvem. Podobných problémů je přitom v lázeňském městě více.

Radnici stály práce na skalním masivu za kinem Čas v centru města nejprve 2,8 milionu, pak 5,4 a nyní devět milionů korun.

„Práce pokračují a budeme připravovat staveniště tak, abychom co nejrychleji zajistili svah horního patra. Dole u kina Čas jsme odtěžili zeminu, nyní musíme to samé udělat i v další části, která vede podél Času,“ popsal primátorčin náměstek pro majetek Josef Kopfstein. 

Jakmile počasí dovolí a bude to technicky vyřešené, může se podle něj město pustit do spodní části svahu. „Jsme v takovém stavu, že už je řešitelné jeho možné zajištění,“ informoval primátorčin náměstek pro investice Petr Bursík.

Radnice si kvůli situaci za kinem Čas nechala vypracovat i posudek Akademií věd ČR. Podle primátorčina náměstka pro strategie a dotace Tomáše Trtka měl potvrdit správnost nynějšího postupu. „Provádíme práce tak, jak mají být, a jsou nezbytně nutné k tomu, aby byl svah stabilizovaný,“ uvedl. 

Předpokládá přitom, že hotovo by mělo být zhruba do poloviny příštího roku. Petr Bursík upozornil, že svah je pouze jednou z obtíží, která město v této lokalitě trápí.

„Druhá věc je, že obvodová zeď je svisle a horizontálně prasklá. Stabilizace a zajištění svahu je jen krok číslo jedna,“ doplnil.

To, že je svah za kinem Čas značně nestabilní, zjistil magistrát po odstranění jednoho ze stromů nad kinem. Zemina se začala hýbat a město muselo začít situaci okamžitě řešit. Potíže se skalním masivem řešily Karlovy Vary naposledy v Táborské ulici, respektive nad průtahem. 

Koncem srpna začala jeho sanace ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic a krajem. Sanace má zabránit sesuvu a pádu kamenů. Technicky budou pádu uvolněných kamenů na průtah bránit sítě ukotvené ve svahu.

Problémy jsou i na dalších místech

Podle Petra Bursíka tím ale problémy se svahy v krajském městě neskončily. Pro příští rok by chtěly Karlovy Vary poslat 21 milionů na stabilizaci svahu u bývalé restaurace Jaro na pomezí Bezručovy a Ondřejské ulice. I ten totiž ujíždí.

„Původní zdi, které tam jsou, už tu svoji funkci nemají, respektive je jejich funkce omezená. Nedocházelo k odvodnění těchto zdí a svah se dal do pohybu,“ uvedl náměstek.

V současnosti se podle něj dokončuje projektová dokumentace pro stavební povolení, a pokud vše dobře půjde, mohlo by město s opravou začít ve druhé polovině příštího roku. „Kromě toho budeme řešit skalní svah podél ulice Slovenská, skalní svah podél Goethovy stezky, podél ulice Mariánskolázeňská, který se musí řešit hned, a pak jsou tady kilometry opěrných zdí,“ vyjmenoval Petr Bursík. Podle Josefa Kopfsteina je to časovaná bomba.