Karlovarské kino Čas.

Karlovarské kino Čas. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Svahu za kinem Čas hrozí sesuv, Vary hledají peníze na jeho zpevnění

  • 0
Nečekané problémy se před karlovarskou radnicí objevily v souvislosti s opravou střešní krytiny kina Čas, které se nachází na třídě T. G. Masaryka v centru města. Při odstranění jednoho ze stromů magistrát zjistil, že svah za kinem je značně nestabilní a hrozí sesuvem.

„Nastalou situaci jsme okamžitě začali řešit,“ uvedl primátorčin náměstek pro investice Petr Bursík.

Město nechalo na místě odtěžit zhruba 600 kubíků zeminy a během práce jeho zástupci podle Bursíka objevili skutečnosti, o nichž nikdo nevěděl. 

„Skalní masiv není pevný, je silně zvětralý. Jsou tam nějaké navážky, kdysi dávno tam vedl meandr Teplé a jsou tam neřízené vývěry vody. Po následných geologických zprávách a statickém posudku se bohužel do toho musí sáhnout víc, než byl původní předpoklad,“ popsal náměstek. 

Už nyní město vložilo do tamních úprav 7,5 milionu korun. Podle radních však nejsou náklady konečné. Na místě se pohybuje lehká technika, svah zatím nelze zajistit pomocí ukotvení sítí anebo třeba opěrnou zdí. 

„Ve chvíli, kdy budeme na pevném masivu, pak se teprve můžeme bavit o jeho zajištění,“ vysvětlil Bursík.

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové radnice hledá způsob, jak věc vyřešit po finanční stránce. „Zatím nevíme, zda najdeme nějaký dotační titul,“ uvedla.

Karlovy Vary momentálně zajišťují také svah nad průtahem (podrobněji v článku Svah nad průtahem přes Karlovy Vary zpevní speciální síť). Finančně s tím pomohl kraj.