Karlovarská ulice I. P. Pavlova. Po levé straně jsou budovy bývalého okresního...

Karlovarská ulice I. P. Pavlova. Po levé straně jsou budovy bývalého okresního policejního ředitelství. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Sídlo policie se stavělo z hlinitanových betonů, zjistil nový majitel

  • 1
Suť z rekonstrukce bývalého sídla karlovarské policie v ulici I. P. Pavlova bude nový majitel domu odvážet na pozemek města. Takový je výsledek dohody mezi radnicí a novým vlastníkem historického domu, společnosti IBE Properties.

K dohodě radnice přistoupila poté, co majitel domu zjistil, že byl při jeho stavbě použitý takzvaný hlinitanový beton.

„Nějakou dobu s námi vlastník objektu jednal, jak se ke zjištěné skutečnosti postavíme,“ uvedl náměstek primátora Michal Riško. O tom, že by v někdejším sídle policie byly hlinitanové betony, podle něj město nevědělo.

„Nezpochybňujeme, že tam mohou být. Na druhou stranu jsme prodávali starou, vlastně vybydlenou stavbu. Na to, že zde takové betony jsou, přišel až nový majitel,“ řekl náměstek.

Stavební odpad, který při rekonstrukci vznikne, bude investor odvážet na městské pozemky v Drahovicích. „Tam podobný materiál deponuje i město,“ doplnil Michal Riško.

Někdejší ředitelství policie prodalo město loni v květnu jako svůj historický majetek za 30 milionů korun. V minulosti hojně využívaný hlinitanový beton se dnes už nesmí používat na nosné konstrukce. I přes jeho počáteční pevnost totiž vlivem vlhkosti, různých teplot a chemických reakcí tuto pevnost ztrácí. Kvůli tomu museli například v Mariánských Lázních zbourat palác Baťa.

Na problémy přišli odborníci v okamžiku, kdy začali sanovat praskliny ve sklepní stěně. Ta kvůli betonem poškozeným železným výztuhám samovolně spadla. O možném použití hlinitanových betonů se mluvilo i v případě budovy někdejší „keramky“ v Karlových Varech - Rybářích.