Rovných padesát let od zahájení plného provozu ve stávající výrobní hale oslaví...

Rovných padesát let od zahájení plného provozu ve stávající výrobní hale oslaví společnost Strunal Schönbach z Lubů. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Pandemie připravila Strunal o zakázky, výrobce hudebních nástrojů končí

  • 2
Výrobce hudebních nástrojů Strunal Schönbach v Lubech na Chebsku definitivně končí. Firma, která prodávala smyčcové nástroje a kytary do celého světa, měla od přelomu roku existenční problémy. I když se jí podařilo najít řešení v podobě reorganizace, pandemie koronaviru a s ní spojený globální pokles prodeje vedl k vyhlášení konkurzu a nyní i k ukončení provozu firmy.

Vyplývá to z dokumentů v insolvenčním rejstříku. „Společnost Strunal Schönbach, přední evropský výrobce strunných nástrojů, zastavila ke konci července 2020 svoji výrobu. Stalo se tak paradoxně poté, co vedení firmy zahájilo potřebné kroky k uzdravení podniku, který se potýkal s potížemi již v předchozích letech,“ uvedla firma v tiskové zprávě. 

Strunal zaměstnával v poslední době asi padesát lidí. Ti dostali ke konci července výpověď. Náklady na další provoz firmy by snižovaly majetkovou podstatu a tím i možnost upokojit pohledávky vůči věřitelům. Insolvenční správce proto požádal o ukončení provozu. 

„Je zřejmé, že aktuálně je trh s hudebními nástroji ovlivněn rovněž pandemickou situací a další vývoj lze odhadovat jen velice těžko. Dlužník sám uvedl, že jeho největším odbytištěm byly trhy v zahraničí, například Kanadě, USA a Rusku, a postupně přišel o asi 60 procent zakázek,“ uvedl insolvenční správce Lukáš Zrůst. Přitom jen měsíční mzdové náklady firmy byly okolo 800 tisíc korun. 

V podobné situaci jsou i jiní výrobci hudebních nástrojů, které insolvenční správce oslovil s nabídkou na odkoupení nebo převzetí provozu Strunalu. Všichni ale kvůli nejistotě na trhu odmítli.

S ohledem na skutečnost, že se Strunal Schönbach nachází v insolvenčním řízení, nedosáhl ani na státní úvěrové programy COVID. 

Celková výše pohledávek Strunalu dosahuje nyní zhruba 57,6 milionu korun. Své pohledávky přihlásilo 35 věřitelů. Majetkovou podstatu firmy tvoří zejména rozsáhlý areál podniku v Lubech, ale také stroje, zásoby a rozpracované zakázky, které je možné ještě po dokončení zpeněžit. 

Loni měl Strunal podle účetní uzávěrky tržby přes 30 milionů korun a celkový obrat 35,7 milionu. Vykázal ale ztrátu 15,5 milionu korun, v roce 2018 to byla ztráta 13,3 milionu. Aktiva společnosti rozprodá pravděpodobně insolvenční správce v jednotlivých celcích. 

Strunal Schönbach navázal na tradici národního podniku Cremona, který byl před rokem 1989 největším výrobcem a vývozcem strunných hudebních nástrojů v Evropě a dosahoval obratu až 500 milionů korun. Firma ale v pozdějších letech čelila hlavně rostoucí konkurenci čínských výrobků a postupně se zmenšovala.  

24. září 2017