(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Slučování středních škol má zelenou, odpůrci zastupitele nepřesvědčili

  • 2
Většina krajských zastupitelů ve čtvrtek podpořila slučování malých středních škol s většími. Zastupitele nepřesvědčily ani protesty opozice a vedení měst, v nichž malé školy stojí.

Střední školy v Nejdku, Lokti, Dalovicích a Horním Slavkově od Nového roku rozpustí své obory mezi zdejší větší střední školy. Kraj chce ponechat v Nejdku pouze jeden učební obor, loketské průmyslovce má zůstat jeden maturitní obor.

Ředitel nástupnické integrované školy v Sokolově má také přijít s nabídkou atraktivních oborů, které by do Lokte přitáhly studenty i z jiných krajů. I to jsou změny, jejich projednávání provázela bezmála tříhodinová bouřlivá diskuze mezi zastupiteli.

Změny ve školách

Zastupitelé kraje schválili většinou návrh radních:

  • předložit odboru školství, mládeže a tělovýchovy do 30. dubna 2018 komplexní koncepci středního školství v Karlovarském kraji
  • všichni žáci dokončí vzdělávání v místech výkonu činnosti dotčených středních škol, v Nejdku bude zachován obor vzdělání s výučním listem (např. Nástrojař)
  • v Lokti bude v budoucích letech zachován obor vzdělání s maturitní zkouškou (např. Technická zařízení budov)
  • ve středních školách nebudou nabízena žádná lycea

„Myslím, že toto rozhodnutí je kompromisním řešením. Je to první krok,“ řekla hejtmanka Jana Vildumetzová z hnutí ANO s tím, že v dubnu bude mít kraj koncepci celého krajského školství. Pochopení ale nenašla u opozice.

Zastupitel TOP 09 a loketský místostarosta Petr Zahradníček kritizoval, že se do materiálu nepromítlo usnesení pracovní skupiny. Tu kraj vytvořil před měsícem proto, aby změny posoudila. Zastupitele po druhém jednání vyzvala, aby již chválené slučování škol přehodnotili. Chtěla také, aby kraj přišel s komplexním a prodiskutovaným řešením školství.

„Jestli se tam tyto závěry nepromítnou, tak jsme tu skupinu vůbec nemuseli dělat,“ konstatoval Petr Zahradníček. Podpořil jej i Jan Horník ze Starostů a nezávislých. Radní nazval kvůli slučování oborů hrobaři krajského školství. Oba přitom zmínili, že krajské vedení opomenulo socioekonomické důsledky chystaných změn. Nikdo podle nich také neřešil, co bude s pozemky a budovami dotčených čtyř škol.

Krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč (bez PP) úpravu hájil tím, že je školství v regionu ve špatném stavu. Řekl také, že školy nikdo neruší, učitelům budou dál chodit platy a kraji jde hlavně o kvalitu. „Úprava odborných oborů je pouze začátek. Musí následovat jeden až dva další kroky a musíme dát celé školství do pořádku. Odborné školství nás zatím pálilo nejvíc,“ vysvětloval.

Petr Zahradníček přirovnal jeho postup ke koupi nových pneumatik na auto, o kterém ještě neví, jak bude vypadat. Jaroslav Bradáč to odmítl s tím, že auto má shnilé gumy, proto je kraj musí vyměnit. Návrh na slučování škol ve čtvrtek podpořilo několik odborníků.

Například ředitelka krajského inspektorátu České školní inspekce Zdeňka Spalová uvedla, že se zdejší školy dostávají do pelotonu těch, které neuspějí u maturitních zkoušek. V regionu jsou vidět rozdíly v jednotlivých školách. „Zatímco v jedné mají děti špičkové podmínky, ve druhé, aniž by za to ředitel mohl, jim zřizovatel stejné podmínky neumožní,“ zmínila.

Proti slučování oborů se ale postavil starosta Nejdku Lubomír Vítek. Uvedl, že s některými návrhy by mohl souhlasit, tamní škola je ale podle něj pro Nejdek velice důležitá. „Historicky se jedná o průmyslové město a naše škola vždy vychovávala budoucí zaměstnance. Proto si myslím, že by měla být zachována a jeden obor je málo,“ uvedl.

Hovořili i někteří ředitelé velkých škol, pod které mají obory z těch menších přejít. Všichni ujistili, že změny zvládnou. Například ředitel sokolovské integrované školy Pavel Janus uvedl, že je na to škola připravená od roku 2012. „Bude to úkol velmi složitý, přesto jsme schopni jej uskutečnit,“ řekl.

Zastupiteli schválený materiál počítá s tím, že odbor školství předloží hotovou koncepci do 30. dubna. Zastupitelé mu navíc uložili, aby úředníci připravili návrh změny zákona. Týkat se má těch, kteří po deváté třídě již ve studiu nepokračují, schvalování počtu žáků zřizovatelem a dohledu kraje nad soukromými školami.