V Karlových Varech brzy dostaví cyklostezku i bistro na koupališti

  • 0
Zástupci karlovarské radnice se vydali na prohlídku dalších stavenišť ve městě. Zajímalo je, jak pokračuje stavba cyklostezek nebo bistra Café Rolava i sanace skály za kinem Čas.

Už v srpnu by se mohli návštěvníci karlovarského přírodního koupaliště Rolava dočkat nového občerstvení. Stavba Café Rolava se totiž chýlí ke konci. Zbývá jen dokončit střechu, vybavit terasu stolky a židlemi a osadit hromosvody. Právě kvůli jejich absenci nedali zatím souhlasné stanovisko hasiči. Objekt samotný je ale od 23. června zkolaudovaný.

V letošní sezoně jej bude provozovat společnost KV City Centrum. „Musíme vychytat nejrůznější provozní mouchy,“ konstatovala ředitelka organizace Simona Vránová.

Pro další sezony už by ale mělo mít občerstvení nového nájemce, kterého budou v KV City Centru teprve vybírat. Stavba nového gastroprovozu na vyhledávaném koupališti spolykala bezmála pět milionů korun. Další zhruba milion bude stát mobiliář.

V polovině září pak budou mít důvod k radosti cyklisté. V tomto termínu skončí výstavba cyklostezky A5. Téměř půlkilometrový úsek spojí Meandr Ohře s Tuhnickou lávkou.

Výstavba se ovšem neobešla bez problémů, které akci prodražily o více než 2,5 milionu korun. Nejznámější komplikací byl nález nezakresleného vojenského kabelu. „Ten stavbu prodražil o milion,“ konstatoval náměstek primátorky Petr Bursík.

Další peníze navíc padají na vrub faktu, že se do projektové dokumentace nedostaly podklady ke geologickému založení stavby, které nechalo město zpracovat.

„Při samotné stavbě se ukázalo, že je nutné upravit založení jak samotné stezky, tak navazující opěrné zdi,“ vysvětlil Bursík.

Na stezku A5 navazuje už hotový úsek A6 od Tuhnické lávky k Chebskému mostu. Dopravní podnik tam nyní dokončuje osazení sloupů veřejného osvětlení. Jejich dodávka z Itálie se podle Bursíka opozdila kvůli koronavirové pandemii.

„Město už má připravenou studii na pokračování pravobřežní cyklostezky od Chebského mostu k Správě lázeňských parků,“ naznačil směr dalšího rozvoje cyklodopravy v Karlových Varech náměstek. 

Svah nad kinem Čas je stabilní

Největší porci práce odvádějí aktuálně stavbaři na sanaci svahu za karlovarským kinem Čas. Tomu odpovídá fakt, že hotovo by mělo být až na konci letošního roku. Ve stráni nad kinem je přitom živo už téměř rok.

„Svah je sice v současné době stabilní, podle posudků je ovšem nutné udělat trvalé zajištění masivu,“ naznačil náměstek Josef Kopfstein.

Ze svahu dělníci doposud vytěžili více než 6,5 tisíce kubíků nestabilní zeminy, přes kterou kdysi tekla řeka Teplá. Práce přišly přibližně na 12 milionů korun.

Na městě se ovšem začínají zaobírat i myšlenkou, jak využít prostranství za frontou domů na třídě T. G. Masaryka, které pro sanaci svahu vzniklo.

„Konfigurace terénu nahrává například vybudování podzemního parkoviště,“ připustil náměstek Bursík.