Cheb už do soutěže přihlásil například palác Chebského hradu.

Cheb už do soutěže přihlásil například palác Chebského hradu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

O titul se hlásí tvrz i projekt na školu, další stavby mají ještě šanci

  • 0
Poslední měsíc mají zájemci na to, aby přihlásili svá díla do tradiční soutěže Stavba roku. Organizátoři z Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary (RSS) přijímají přihlášky do 20. dubna. Některé už pořadatelskému sdružení dorazily.

„Postupně se nám přihlášky začínají scházet. Poslaly je například radnice v Ostrově, Chebu či Karlových Varech, ale i soukromé firmy,“ prozradila manažerka RSS Anna Vlášková. Ta současně vyzvala všechny zájemce o soutěž, aby s účastí neváhali.

„Hlásit mohou malé i velké stavby, ať už jde třeba o byty, hotely či dopravní díla, stejně tak projekty i studie. Stavby přijímáme až tři roky zpětně, takže kdo ještě nestihl, stále má šanci,“ řekla.

Konkrétně se v případě staveb jedná o dobu od 1. ledna 2015 do 20. dubna 2018, u projektů jde o dobu od 1. ledna 2013 rovněž do 20. dubna letošního roku. Přihlašovatelem stavby může být investor, architekt, projektant, zhotovitel nebo její majitel.

Například Cheb letos do soutěže vyslal dvě díla. Je to palác Chebského hradu (více čtěte zde) a tvrz Pomezná v obci Libá (psali jsme o ní zde).

Stejný počet kandidátů mají i Karlovy Vary. Nejedná se však o stavby, nýbrž o studie. „Přihlášené jsou architektonická studie modernizace školní budovy Palacha a celková revitalizace komplexu Zámecké věže,“ uvedl primátorův náměstek pro investice Čestmír Bruštík.

Každou přihlášenou stavbu musí zájemci o účast opatřit dokumentací, stručným popisem, nebo třeba obrazovými přílohami. Stavby a projekty bude opět hodnotit jak odborná porota, tak lidé prostřednictvím internetu.

Od 16. května si všechna díla prohlédnou na webu soutěže www.stavbykarlovarska.cz. Samotné hlasování skončí 8. června. Organizátoři stejně jako v minulých letech vyhlásili i jednu speciální kategorii věnovanou zachráněným památkám Karlovarska.

„Během uplynulých sedmnácti ročníků se v soutěži prezentovalo již 469 staveb, včetně projektů. Snahou je, aby se nejširší odborná i laická veřejnost seznámila s tím, jak je na tom stavebnictví v Karlovarském kraji a které nové stavby zde vznikly a které se připravují,“ shrnula Anna Vlášková. Loni odborná porota vybrala jako nejlepší stavbu Malé Versailles v Karlových Varech, z projektů se jí nejvíce líbila rozhledna Rusalka.

Hlasující po internetu udělili první místo rozhledně Bučina nad Kyselkou, v nejzdařilejším projektu se shodli s odbornou porotou. Zachráněnou památkou roku se stala Andělská Hora (více o výsledcích čtěte zde).

Během slavnostního vyhlášení rozdali organizátoři také několik čestných uznání a ocenění, například pro projektanta či stavbyvedoucího roku a další. Tradiční soutěž je součástí každoročních Dnů stavitelství a architektury Karlovarského kraje.