Unikátní sbírka historických odznaků fotbalových klubů z Karlovarského kraje je...

Unikátní sbírka historických odznaků fotbalových klubů z Karlovarského kraje je nejnovějším přírůstkem ve sbírkách Muzea Karlovy Vary. | foto: MAFRA

Historii fotbalu v Karlovarském kraji připomínají skvosty na špendlíku

  • 0
Unikátní sbírka historických odznaků fotbalových klubů z Karlovarského kraje je nejnovějším přírůstkem ve sbírkách Muzea Karlovy Vary. Desítky let ji dávali dohromady sběratelé z Plzně. O její získání usilovalo muzeum od loňského podzimu.

„Sbírka je jedinečným dokladem sportovní fotbalové historie kraje. Svým rozsahem a uceleností nemá obdobu i vzhledem k tomu, že většina starých odznaků je dnes již prakticky nedostupná,“ uvedla Dominika Kožešníková, ředitelka Muzea Karlovy Vary.

S novou akvizicí muzea se otevírá okno do úplných počátků fotbalu v regionu. Od prvních klubů v Chebu, Sokolově a v Karlových Varech z počátku 20. století až po kluby z nedávné minulosti.

„Z počátku 20. století, tedy z doby vzniku prvních fotbalových klubů v regionu, jsou ve sbírce zastoupena mnohá lokální mužstva. Asi není třeba vysvětlovat, že tento fotbalový pravěk již téměř zmizel z obecného povědomí,“ podotkla ředitelka muzea.

Unikátem je odznak klubu Makabi Karlovy Vary

Ono zapomnění dává Kožešníková do souvislosti s téměř stoletým odstupem, kdy meziválečný fotbal už nepamatuje nikdo, natož pak ten rakouský. „Částečně je tomu tak i proto, že zde dlouhá desetiletí přetrvávala nacionální zášť vůči všemu německému,“ doplnila Dominika Kožešníková.

Za zmínku podle ní stojí odznaky prvního karlovarského sportovního klubu Internationaler Sport Club (ISC Karlsbad) z počátku 20. století, který sdružoval několik sportovních odvětví. Modrým Mauriciem kolekce je ovšem odznak židovského klubu Makabi Karlovy Vary.

Z regionu Chebska pak ředitelka upozornila na odznaky klubů Deutscher Sportverein Eger 1913, FC Condor Eger nebo Franzensbader DFC či Marienbader Fussballklub. „Ze Sokolovska bych chtěla zmínit odznaky sokolovských FFK Falkenau nebo DSK Falkenau, kraslického DFC 1908 Graslitz nebo chodovského DFK Sturm Chodau,“ doplnila ředitelka muzea.