Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Spolupráci zdravotníků z Čech a Německa smetla nemocnice ze stolu

  • 1
Slibně se rozvíjející projekt spolupráce českých a německých zdravotníků v příhraničních oblastech zřejmě skončí kvůli finančním potížím Karlovarské krajské nemocnice. Ta v úterý odmítla podpořit studii částkou jen mírně převyšující 100 tisíc korun.

"Velké zklamání zavládlo v úterý ráno na chebské radnici po zprávě, že ani pouhé zpracování studie přeshraniční spolupráce zdravotnických zařízení, na kterou jsou z EU peníze, vedení Karlovarské krajské nemocnice nepodpoří," informovala mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.

"Volal mi právník Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou chebská nemocnice patří, že z projektu, který již běží, vystupují. Podle generálního ředitele Zdeňka Horáka nemocnice potřebuje úspory, a tak se škrtá hlava nehlava," neskrýval své rozhořčení chebský místostarosta Michal Pospíšil.

Nechápe, že vedení nemocnice změnilo názor. "Studie za asi 3,5 milionu korun, která by měla zmapovat možnosti spolupráce našich zdravotníků s německými, ale i připravit právní a finanční rámec společného fungování, navrhnout iniciování případných změn v legislativě, již má konkrétního zpracovatele. Letos na jaře prošel řádným výběrovým řízením s tím, že výsledky očekáváme do března příštího roku. Jednotliví partneři, tedy i naše město či krajská nemocnice, měli studii nakonec podpořit pouze příspěvkem asi 104 tisíc korun . Nevěřím tvrzení, že takový projekt je pro krajskou nemocnici finanční zátěží!" zdůraznil místostarosta.

"Hlavními důvody k ukončení spolupráce na uvedeném projektu byla neprůhlednost a doposud žádný přínos pro Karlovarskou krajskou nemocnici. Financování společného projektu z našeho rozpočtu rozhodně není jedinou příčinou," uvedl generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák.

Spolupráce českých a bavorských zdravotníků měla začít v oblasti rychlé záchranné služby. Pro naléhavé případy se počítalo s využitím německého záchranného vrtulníku. Jedním z cílů bylo v příhraničí zkrátit dobu, kdy se pacient dostane do péče lékařů.